Veel ondernemers houden er geen rekening mee dat zij aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade die zij veroorzaken. Helaas gebeurt dit met enige regelmaat. Om te voorkomen dat je de kosten hiervoor uit eigen zak moet betalen, sluit je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af. Omdat deze verzekering lang niet iedere ondernemer iets zegt, leggen we je in deze tekst uit wat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is.
Moet je je als ondernemer verzekeren voor aansprakelijkheid?
Voordat je een aansprakelijkheidsverzekering voor je bedrijf afsluit, wil je waarschijnlijk eerst weten of dit verplicht is. Hier kunnen we vrij kort over zijn, want dit is niet het geval. Volgens de wet ben je als ondernemer namelijk niet verplicht om je te verzekeren voor bedrijfsaansprakelijkheid. Toch is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) serieus in overweging te nemen. Je betaalt er weliswaar premie voor, maar het kan je uiteindelijk veel geld schelen als je door een klant aansprakelijk gesteld wordt voor schade.
Soorten zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen
Wie denkt dat er slechts één soort zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is, heeft het mis. Allereerst kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij, jouw personeel of de producten die je maakt of levert bij personen of objecten veroorzaakt. Volgt er hierdoor een schadeclaim? Dan hoef je de kosten niet uit eigen zak te betalen, want dan keert de verzekeraar geld uit om de schade te vergoeden. Als ondernemer kun je de reguliere aansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Hieronder lichten we beide aanvullende verzekeringen toe.
Beroepsaansprakelijkheid
Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) ben je ook bij beroepsfouten verzekerd voor hoge kosten bij schadeclaims. Deze aanvullende verzekering is verplicht voor sommige beroepen, zoals financieel adviseurs, advocaten en architecten. Daarnaast wordt deze aanvullende verzekering aangeraden voor mensen die een juridisch beroep, financieel beroep, technisch beroep of adviserend beroep beoefenen. Opdrachtgevers verlangen overigens steeds vaker van bedrijven dat zij een BAV hebben, omdat zij hierdoor zelf minder risico lopen bij schade.
Bestuurdersaansprakelijkheid
Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (BTA) bescherm je het privévermogen van bestuurders, toezichthouders en commissarissen. Door een beroepsfout kan het gehele bestuur aansprakelijk worden gesteld, ook iemand die er niets aan kan doen. Door een BTA af te sluiten voor je bedrijf, voorkom je dat bestuurders ook privé de gevolgen ondervinden van een beroepsfout. Zakelijke vs. particuliere aansprakelijkheidsverzekeringVeel Nederlanders zijn particulier verzekerd voor aansprakelijkheid. Geldt dit ook voor jou? Dan denk je misschien dat het niet nodig is om voor jouw bedrijf ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is een misvatting, want een particuliere verzekering biedt geen uitkomst in zakelijke situaties. Als jouw bedrijf aansprakelijk gesteld wordt voor schade en je hier niet voor verzekerd bent, moet je alle kosten uit eigen zak betalen. Dit kost je vaak veel meer dan de premie die je betaalt voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering