Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een verzekering die je afsluit om inkomsten te hebben tijdens ziekte, als je invalide wordt of een ongeval krijgt. Vaak wordt deze verzekering afgesloten door ondernemers of zelfstandigen.
Is het afsluiten van een AOV verplicht?
Op dit moment is het afsluiten van een AOV nog niet verplicht, echter de Rijksoverheid wil wel gaan invoeren. Alle zelfstandigen moeten zich dan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Met deze verzekeringsplicht voor zelfstandigen zijn alle werkenden beschermd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Door het op deze manier te doen verlaagt men ook de kosten en risico’s voor de samenleving. Hoewel de verplichting er nog niet is, is het wel verstandig om jezelf te verzekeren. Iedereen kan ziek worden, of een blessure oplopen waardoor er (tijdelijk) niet meer gewerkt kan worden. Een korte periode is vaak nog wel op te vangen met spaargeld of het inkomen van een eventuele partner, maar als het langer gaat duren dan kan het best een behoorlijke uitdaging worden. Met een AOV verzeker je je voor een bepaald bedrag waar je van rond kunt komen.
ZZP en AOV
Een AOV voor ZZP is ook zeker aan te raden maar in de praktijk blijkt dat veel ZZP’er dit niet goed hebben geregeld. Ze zijn vaak niet of niet voldoende verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Men heeft niet de verwachting om ziek te worden, of denkt dat een AOV ontzettend duur is. Toch is het verstandig om eens goed te bekijken wat er gebeurt als je wel ziek zou worden.
Er zijn ook andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een broodfonds waar je je bij aan zou kunnen sluiten. In deze schenkkring zitten ondernemers die inkomensverlies bij ziekte en arbeidsongeschiktheid samen opvangen. De ondernemers storten iedere maand een bedrag op een eigen rekening bij het Broodfonds en als er een deelnemer ziek wordt dan krijgt deze persoon schenkingen van de andere deelnemers. Er kan wel een wachtperiode van toepassing zijn.
Een schenking uit de schenkkring is samengesteld uit kleinere schenkingen van de andere leden. Je mag van ieder lid per jaar een bepaald schenkbedrag ontvangen. Daarboven betaal je ook nog schenkingsbelasting. Over de schenking betaal je geen inkomstenbelasting. De schenkingen die je zelf doet aan andere leden in de schenkkring zijn niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Het spaarbedrag dat je maandelijks als ondernemer inlegt is privévermogen en dus geen zakelijke kostenpost. Het is daarom niet aftrekbaar in de onderneming. Het spaarsaldo in de schenkkring telt wel mee voor jouw vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.
Kosten AOV
De hoogte van de premie hangt af van een aantal zaken:
- Jouw leeftijd
Boven een bepaalde leeftijd kun je vaak geen AOV meer afsluiten, of alleen tegen een hogere premie. - Jouw beroep
Heb je een grote kans op fysieke klachten of stressklachten? - De eigenrisicoperiode
Dit is de periode waarin je zelf jouw inkomstenverlies opvangt als je ziek wordt. Men noemt dit ook wel wachttijd. - De dekking waar je voor kiest
Je bepaalt zelf waar je wel of niet voor verzekerd bent. Dit noemt men de dekking. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie.
AOV en belastingen
Omdat je met een arbeidsongeschiktheidsverzekering jouw persoonlijke inkomen verzekert is de premie geen zakelijke kostenpost. Deze is dus niet aftrekbaar voor jouw onderneming.
De premie is wel aftrekbaar in jouw aangifte inkomstenbelasting. Geeft de AOV een periodieke uitkering dan kun je deze aftrekken als ‘uitgave voor andere inkomensvoorzieningen’. Je moet over periodieke uitkeringen inkomstenbelasting betalen als je deze ontvangt omdat je (deels) arbeidsongeschikt bent. Je geeft deze dan op als ‘inkomsten uit vroegere dienstbetrekking’. Weet je zelf niet goed hoe je dit allemaal moet aanpakken, zorg dan dat iemand met verstand van zaken voor jou deze aangiftes doet.
Krijg je de AOV uitkering in één keer, dan kun je de betaalde premie niet aftrekken. De uitkering is dan ook onbelast in de inkomstenbelasting. Het bedrag telt wel mee voor jouw vermogen in box 3. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.