Internationale criminele groepen – inclusief terroristen – maken uiterst effectief gebruik van slimme businesstactieken om hun doelen te bereiken. Georganiseerde misdaadsyndicaten en terroristische groeperingen zijn de afgelopen tien jaar véél meer sophisticated geworden, zegt Marc Goodman.
Als hoofd van het Future Crimes Institute en adviseur van Interpol kan Goodman het weten. De tijden van Baantjer en Miami Vice zijn echt voorbij. Criminele organisaties als het Russian Business Network, Superzonda (Zuid-Amerika) en het mondiale ShadowCrew maken gebruik van de modernste technologieën en businesspraktijken om honderden en honderden miljarden binnen te scheppen.
Vijf dingen
Volgens Goodman doet de moderne georganiseerde misdaad vijf dingen waar bedrijven van kunnen leren:
- Gebruik het nieuws om kansen te creëren
Criminele groepen scannen de omgeving permanent en komen meteen in actie zodra zich een kans voordoet. Binnen een paar uur na de aardbeving in Haïti gingen de eerste scam-mails al de deur uit met oproepen om te doneren voor de slachtoffers (de donaties kwamen uiteraard niet in Haïti terecht). - Besteed werk uit aan specialisten
De moderne criminele organisatie heeft geen ouderwetse top-downstructuur maar is een flexibel netwerk waarin allerlei gespecialiseerde werkzaamheden worden uitbesteed. Bijvoorbeeld aan websitedesigners, hackers, financieel experts en callcenters. - Cash is niet de enige incentive
Misdaadorganisaties betalen goed maar weten dat criminelen het ook doen om andere dingen. De kick om de wet te overtreden. Om zwaar beveiligde systemen te kraken. Om waanzinnige uitdagingen aan te gaan. Misdaadorganisaties trekken steeds vaker hoogopgeleide professionals aan die autonomie en intellectuele uitdaging zoeken – en krijgen. - Benut de long tail
Vroeger gingen criminelen vooral voor de grote klapper – de bankroof van de eeuw. Criminele organisaties weten nu dat ze ook veel geld kunnen verdienen door op zich kleine operaties steeds weer opnieuw uit te voeren – en al doende te perfectioneren. Denk aan creditcardfraude, waarbij het vaak om bedragen van slechts enkele honderden euro’s gaat. Vermenigvuldig dat echter met tien- of honderdduizend en de opbrengst wordt gigantisch. - Werk internationaal samen
Zoals de Hong-Kongse triaden en de Japanse Yakuza. Of de Colombiaanse drugskartels en Russische en Oost-Europese maffiaorganisaties. Dat maakt je sterker.
Hoe beveilig je je bedrijf tegen informatiediefstal?
- Weet waar je informatie zich bevindt en wie er toegang toe heeft. Info zit niet alleen in het IT-netwerk maar ook op laptops, smartphones en tablets van werknemers en in de cloud.
- Werk samen met concurrenten op beveiligingsgebied. Door kennis en ideeën uit te wisselen wordt je beveiliging beter.
- Val je eigen IT-netwerk aan. Het heet ‘red teaming’: een speciaal team test de beveiliging grondig door een geavanceerde worstcase-aanval uit te voeren.
- Denk verder dan hacking: fysieke beveiliging is ook belangrijk. Mensen kunnen je kantoor of fabriek binnendringen en documenten en computers meenemen. Doe ook goede achtergrondchecks: als je een hacker of iemand met criminele relaties in dienst neemt, heb je een probleem.
(Bron: Marc Goodman in: Harvard Business Review)