We gaan liever af op menselijke voorspellingen dan op statistische modellen en algoritmen. Ten onrechte.
Binnenkort rijdt Google onze auto’s en diagnosticeert IBM’s Watson wat we onder de leden hebben. Maar los van de gps, waarop iedereen blindvaart, vertrouwen we al die robotgidsen minder dan we zouden moeten – vinden experts. In recent onderzoek presteerde een algoritme bij een aantal voorspellingen 13 tot 97% beter dan mensen. Dat werd de proefpersonen ook verteld. Toch gingen ze ook daarna nog steeds liever op gebrekkige menselijke oordelen af (meestal hun eigen oordeel). Keer op keer blijkt dat algoritmen betere voorspellers zijn dan mensen. En keer op keer blijven we sceptisch, zeker op terreinen waarvan we denken dat wij mensen dingen meewegen die een computer negeert. Bijvoorbeeld als het om toelating op scholen gaat. Of om medisch advies. Of om veiligheid. We zien menselijke fouten eerder door de vingers dan die van computers. Er wordt ook nogal eens gedacht dat algoritmen niet kunnen leren van fouten, en dus niet beter kunnen worden. De oplossing blijkt eenvoudig: als je mensen de mogelijkheid biedt om de voorspelling van een algoritme enigszins aan te passen, al is het maar een klein beetje, dan neemt de kans op adoptie ervan sterk toe. Zelfs als de voorspelling of beslissing er objectief gezien slechter door wordt.
Voetbal zonder emotie
Bij de Deense voetbalclub FC Midtjylland worden alle beslissingen genomen op basis van statistische analyses. De voorzitter is analist. Scouts mogen geen wedstrijden kijken. Spelers zijn gekocht omdat ze volgens algoritmen goed en goedkoop zijn. De trainers evalueren de wedstrijden op basis van zelf ontwikkelde, geavanceerde statistieken. Van vrije trappen is een wetenschappelijk project gemaakt, met huiswerk voor spelers en trainers.
En het werkt
FC Midtjylland scoort bijna één goal per wedstrijd uit vrije trappen – het hoogste gemiddelde in Europa. Het staat aan kop van de Deense Superliga – negen punten boven nummer twee FC Kopenhagen, de rijkste en succesvolste club van Denemarken.
Bron: de Correspondent, 12 maart 2015 (vertaald en bewerkt door Management Trends).