Voor een onderneming geldt over het algemeen dat het personeel wordt beschouwd als het grootste kapitaal. De medewerkers maken het bedrijf, zonder hen zou vrijwel alles stilliggen. Toch zijn er nog heel wat ondernemers die het personeel ten onrechte vooral zien als een kostenpost. Ook blijkt helaas maar al te vaak dat men het niet zo nauw neemt met de verplichtingen op het gebied van veiligheid. Onverstandig, want als het daadwerkelijk mis gaat, moet je als ondernemer meestal heel diep in de buidel tasten.
Zorgplicht
Ondernemers hebben een zorgplicht voor hun personeel. Het is bij wet geregeld dat je als werkgever dient te zorgen voor een veilige werkplek. Concreet houdt dat in de ruimte waarin iemand werkt veilig moet zijn, evenals de eventuele machines, gereedschappen en andere benodigdheden. Overigens houdt die zorgplicht niet op bij het einde van de werkdag. Als een medewerker bijvoorbeeld in het weekeinde de bedrijfsauto gaat schoonmaken en er zou iets mis gaan, ben je ook daarvoor als werkgever nog steeds verantwoordelijk. In bepaalde sectoren gelden bovendien specifieke kledingvoorschriften. Wanneer daarvan sprake is, moet je als werkgever bijvoorbeeld werkbroeken aan je medewerkers ter beschikking stellen die voldoen aan specifieke normen. Veelal worden die normen uitgedrukt in bepaalde keurmerken die de betreffende kleding moet hebben.
Het belang van communicatie
Onderschat hierbij niet het belang van een goede communicatie met de werknemers. Op de eerste plaats leidt een prettige sfeer op de werkvloer doorgaans tot meer aandacht voor elkaar. Dat verkleint de kans op bedrijfsongevallen aanzienlijk. Mensen die handelen vanuit negatieve emoties, maken sneller een fout die fatale gevolgen kan hebben. Wanneer er wederzijds respect is tussen werkgever en werknemer, zal de bereidheid om regels strikt op te volgen ook groter zijn. Bovendien kun je in een goede dialoog alle specifieke wensen van de medewerkers bespreken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je zowel voor dames als heren over de juiste bedrijfskleding beschikt. Al was het maar omdat bijvoorbeeld voor een werkbroek dames en heren doorgaans elk een heel ander model nodig hebben om een optimaal draagcomfort te garanderen.
Cijfers
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat in Nederland jaarlijks meer dan 200.000 arbeidsongevallen plaatsvinden. Wanneer één van jouw medewerkers iets overkomt, zul je als bedrijf doorgaans moeten opdraaien voor de kosten. Als er sprake is van letsel, ontstaan door het niet verstrekken van beschermende kleding, zal je dit veel geld gaan kosten.