Al veel werkgevers besteden aandacht aan duurzame inzetbaarheid op de werkvloer. Gelukkig maar, want inzetten op duurzame inzetbaarheid binnen een bedrijf is dé manier om werkstress te voorkomen. Toch lijkt ondanks al deze inspanningen de werkstress onder werknemers alleen maar toe te nemen.
Uit onderzoek van TNO blijkt bijvoorbeeld dat het aantal overuren dat medewerkers gemiddeld per week maken is gestegen van iets meer dan drie uur naar zo’n 7 uur per week. Daarbovenop komt zo’n 18% van alle thuiswerkers met burn-outklachten. Langdurige stress- en burn-outklachten vormen een grote bedreiging voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Dit kan namelijk leiden tot (langdurige) uitval, een verlies van werkplezier en motivatie en minder productiviteit. Het voorkomen van werkstress zou dan ook veel prioriteit moeten hebben in het duurzame inzetbaarheidsbeleid van organisaties.
Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit
Duurzame inzetbaarheid wordt vaak in één adem genoemd met vitaliteit. Werkgevers gaan dan ook vaak direct aan de slag met de lichamelijke gezondheid van hun medewerkers. Zo is er vaak veel aandacht voor sport en bewegen, voldoende groente en fruit op kantoor of worden gewone zitplekken vervangen door sta-zitbureaus.
Uiteraard zijn dit goede ontwikkelingen, maar toch houdt duurzame inzetbaarheid veel meer in dan enkel de lichamelijk gezondheid van je personeel. Meerdere vraagstukken spelen bij duurzaam inzetbaarheidsbeleid namelijk een rol. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:
- Vakkennis en vaardigheden
- Een goede balans tussen werk en privé
- Fysieke én mentale gezondheid
- De betrokkenheid en motivatie van werknemers
Als je écht goed aan de slag wilt met duurzame inzetbaarheid, is het van belang dat je al deze thema’s meeneemt in je beleid.
Beleid rondom duurzame inzetbaarheid ontwikkelen
Bij het ontwikkelen van beleid rondom duurzame inzetbaarheid geldt dat er geen universele oplossing is. Elke organisatie is anders en iedere organisatie worstelt met andere vraagstukken en knelpunten. Bij het maken van beleid is dus altijd maatwerk nodig.
Maar hoe kom je erachter wat je medewerkers nodig hebben? Er zijn verschillende partijen waar je terecht kunt met je vragen over duurzame inzetbaarheid. Zij kunnen bijvoorbeeld verlies aan productiviteit in kaart brengen met de KoBaDi tool van TNO. Ook maken zij vaak gebruik van verschillende vragenlijsten om te achterhalen waar je medewerkers behoefte aan hebben.
Waarom inzetten op duurzaam inzetbare medewerkers?
Door in te zetten op duurzame inzetbaarheid, zijn medewerkers gelukkiger op de werkvloer. Geluk en productiviteit gaan op de werkvloer hand in hand. Als je medewerkers gelukkig zijn, zijn ze productiever.
Managers en leidinggevenden zouden kartrekkers moeten zijn als het om duurzame inzetbaarheid binnen organisaties gaat. Zij kunnen bijvoorbeeld het gesprek met medewerkers aangaan en inventariseren waar de behoeften liggen.
Of we nou in de toekomst nog steeds veel thuis werken of weer met zijn allen op de werkvloer zijn, duurzame inzetbaarheid zou altijd een van de prioriteiten moeten zijn en blijven.