Bij een vca cursus worden alle zaken met betrekking tot Veiligheid, Gezondheid en Milieu getoetst. Met het behalen van dit certificaat zorg je er als bedrijf voor dat er elke dag veilig en gezond gewerkt kan worden. Daarom is het niet alleen noodzakelijk dat de werkgever een VCA cursus heeft genoten, maar ook dat alle werknemers dit inmiddels hebben gedaan. Op die manier kan worden aangetoond dat er aan alle veiligheid- en milieuregels is voldaan. Maar voor welke sectoren is dit precies van belang? En waarom zou je hierin investeren?
Wie komt in aanmerking?
Om in aanmerking te komen voor een VCA cursus, is het van belang dat het bedrijf aan enkele belangrijke regels voldoet. Je komt hier pas voor in aanmerking als het VGM-beheersysteem voldoet aan de eisen. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je je in kunt schrijven voor een cursus of een vca certificaat kunt laten behalen door werknemers. Bovendien is VCA ook zeker niet voor elke sector noodzakelijk.
VCA is met name bedoeld voor bedrijven die onder risicovolle omstandigheden werkzaamheden uitvoeren. Dit kan komen door de handelingen die zij verrichten of de omgeving waar ze zich bevinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werkzaamheden op een openliggend bouwterrein, een fabriek of bij installaties. Dit zie je vooral terug in de bouwsector. Denk aan bedrijven die werkzaam zijn in de installatietechniek, metaal, (steiger)bouw, isolatie en procesindustrie.
Wat levert het op?
Maar waarom zou je investeren in een VCA cursus? Dit kost uiteraard extra geld. Zeker wanneer je ook nog eens alle vaste medewerkers voor een cursus op laat gaan. Wat staat hier dan tegenover?
De ervaring leert ons dat VCA erg nuttig kan zijn. Ook op financieel vlak. Het vraagt inderdaad om een goede investering, maar hier krijg je vervolgens ook weer heel veel voor terug. Denk hierbij aan de volgende voordelen en tevens redenen om een VCA certificaat te behalen:
- Je toont hart voor je medewerkers. Laat zien dat hun veiligheid echt belangrijk is voor jou. Deze cursus geeft hen de handvatten die ze nodig hebben om veilig te kunnen werken. Hierdoor worden mogelijke gevaarlijke situaties vermeden en blijven ze gezond.
- Op sommige bouwterreinen is het tegenwoordig verplicht om een VCA certificaat te hebben. Zonder dit certificaat mag je het terrein simpelweg niet betreden. Wanneer geen enkele medewerker over een dergelijk certificaat beschikt, kan dit dus het ‘gewone’ werk hinderen. Om gedoe te voorkomen en geen opdrachten te missen, is het dan ook belangrijk dat alle vaste medewerkers over een certificaat beschikken. Zeker wanneer zij voor het werk op verschillende locaties moeten komen.
- Ondanks dat het steeds vaker een verplichting lijkt te worden, zijn er toch nog altijd een stel bedrijven die de hakken in het zand zetten en geen VCA cursus volgen. Dat is goed nieuws. Hierdoor zorg je er namelijk voor dat je je als bedrijf kunt onderscheiden. Kunt laten zien dat jij de veiligheid & gezondheid tijdens het werk wél serieus neemt.