Als zzp’er kan het nodig zijn om de kilometerregistratie bij te houden, wat zo nu en dan best lastig kan zijn. De kans is dan ook groot dat je vragen hebt over dit onderwerp, dat is niet meer dan logisch. De kilometerregistratie moet namelijk net zoals de rittenregistratie voldoen aan diverse eisen van de Belastingdienst. Daarnaast kan het ook maar zo dat je je privé auto gebruikt voor zakelijke kilometers, wat de situatie nog wat moeilijker maakt. In dit artikel vind je vijf handige tips over kilometerregistratie waardoor dit hopelijk wat makkelijk zal worden gemaakt voor je.
Verklaring geen privégebruik auto
Als jij een auto op de zaak hebt en op kalenderbasis maximaal 500 kilometer privé rijdt in deze vierwieler dan kun je de Verklaring geen privégebruik auto aanvragen bij de Belastingdienst. Je moet hiervoor een formulier invullen die je kunt vinden bij het inlogportaal van de site van de Belastingdienst. Hierbij is het wel van belang dat je een sluitende rittenregistratie heeft waarmee je kunt bewijzen dat je inderdaad niet meer dan 500 kilometer privé gereden hebt in de auto.
Eisen van kilometerregistratie
Daarnaast is het ook van belang dat je de eisen waar een kilometerregistratie aan moet voldoen kent. Je moet namelijk van elke zakelijke rit allerlei gegevens noteren, zo blijkt uit de regels voor ritregistratie van de Belastingdienst. Hierbij kun je onder meer denken aan de datum van de rit, maar ook aan de beginstand van de kilometerteller. Bovendien moet je de eindstand hiervan natuurlijk ook doorgeven. Deze eisen moet je dus stuk voor stuk kennen.
GPS gebruiken
Je kunt er onder meer voor kiezen om de kilometerregistratie met de hand bij te houden. Toch valt dit niet aan te raden. Dit zal je namelijk veel tijd kosten, terwijl de kans op fouten ook best aanzienlijk is hierbij. Het is daarom beter om gebruik te maken van een ritregistratie inbouwoplossing. Dit zal de kilometerregistratie automatisch bijhouden. Er zijn diverse GPS tracker inbouwoplossingen waar je voor kunt kiezen. Het zijn kleine kastjes die zowel privé als zakelijke ritten voor je registreren.
Regelmatig bijhouden
Kies je er toch voor om de afgelegde kilometers in je auto met de hand bij te houden? Het is dan verstandig om dit te doen in een programma op je computer als Excel. Wel zal dit alsnog veel tijd kosten, maar hierdoor kun je het alsnog een beetje eenvoudiger maken. Ook moet je ervoor zorgen dat je dit met enige regelmaat doet. Gebruik je een andere auto? Je moet dan alsnog regelmatig de rittenregistratie bijhouden.
Onderscheid maken
Daarnaast moet je duidelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke kilometers in je auto. Je kunt een kilometerregistratiesysteem gebruiken om je werkuren in te stellen. Hierdoor maakt dit systeem automatisch onderscheid tussen privé en zakelijke ritten. Overigens is het goed om te weten dat woon-werkverkeer gezien wordt als privé kilometers, dit moet je dus meenemen in je ritregistratie. Hier mag je namelijk eigenlijk geen fouten in maken, want het kan je uiteindelijk geld kosten.