Aan de hand van een paar korte zinnen of uitspraken willen wij een eerste beeld geven van de vijf te onderscheiden betekenissen die het woord veranderen kan hebben.
Basisveronderstellingen over verandering
Dat doen we door vooral stil te staan bij de basisveronderstellingen die mensen hebben over waardoor of waarom iets eigenlijk verandert. Je kan zien dat de vijf manieren van denken onderling sterk verschillen. Elke manier van denken heeft het label van een kleur gekregen. Dat vergemakkelijkt het benoemen van de vijf zienswijzen (die in het boek Leren Veranderen worden uitgewerkt). Hopelijk geeft de tabel al een indruk van hoe uiteenlopend de vijf benaderingen kunnen zijn. We weten uit ervaring dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft en dan veel meer zicht heeft op zijn eigen benadering dan die van anderen. Om echter meervoudig te kunnen kijken en ook een andersoortige aanpak krachtig te maken, zal je juist de benaderingen die je niet zomaar eigen zijn ook moeten begrijpen. Een eerste stap daartoe is er eens goed kennis van te nemen. We hebben daartoe de beschrijvingen van elke kleur in deze editie wat uitgebreid en gesystematiseerd, zodat je kan zien hoe elke kleur zich vertaalt naar grenzeloos veel aspecten die elkaar allemaal versterken en die kleur tot leven brengen.
Bij de uitwerking van de kleuren in tabellen plaatsen we steeds iconen die een symbolisering zijn van het betreffende gedachtegoed van die kleur. Een handdruk, als geel symbool van de bereidheid met opponenten in gesprek te gaan en een deal te sluiten waar ieder (hopelijk) mee kan leven. Een tandwiel als blauw symbool voor een rationeel planmatig proces, dat soms zelfs wat mechanistisch kan zijn. Een hart, als rood symbool van samenwerking als middel, maar ook als doel op zich: de waarde van gemeenschap. Een plantje, als groen symbool van groei en ontwikkeling van mens en organisatie. Een (on)bestemd pad in een open landschap voor wit: weten hoe de wind waait en daar gebruik van makend. (En voor de nevenkleuren een stalen vuist bij de machtsinsteek van staaldruk en het alziende of wakende oog bij de spirituele overgave van zilverdruk.)
Bron: Leren Veranderen
Door: Léon de Caluwé, Hans Vermaak