Als manager of ondernemer sta je dagelijks voor belangrijke beslissingen die de financiële gezondheid van jouw organisatie beïnvloeden. Misschien staat het al dan niet afsluiten van verzekeringen ook wel op jouw agenda. Sommige verzekeringen zijn wettelijk verplicht, terwijl je bij anderen kunt kiezen of je de risico’s wilt dragen of niet. Neem bijvoorbeeld een verzuimverzekering: niet verplicht, maar wel handig. Waar doe je goed aan? In dit artikel vertellen we meer over deze verzekering.
Wat is een verzuimverzekering?
Een fikse verkoudheid of gewoon een off-day: iedereen is weleens een dagje ziek. Helaas kan het ook goed mis zijn, waardoor een werknemer voor langere tijd niet aan de slag kan. Denk bijvoorbeeld aan een blessure, burn-out of andere langdurige ziekte. Dit is een risico dat veel ondernemers onderschatten en veel impact heeft op je medewerker en je bedrijf.
Als werkgever ben je bij langdurige ziekte wettelijk verplicht om 2 jaar lang minimaal 70% van het loon door te betalen, voor zover het loon niet meer is dan het maximum dagloon. Dit grensbedrag wordt ieder half jaar door de overheid bepaald. Per 1 januari 2024 is dit vastgesteld op €274,44.
Naast het doorbetalen van het salaris, ben je ook verantwoordelijk voor de re-integratie en de persoonlijke begeleiding van je zieke medewerker. Span je je hier niet voldoende voor in? Dan kan dit extra kosten opleveren. UWV kan je dan verplichten om nog langer door te betalen.
Bij langdurig ziekteverzuim kunnen de kosten voor loondoorbetaling al snel flink oplopen en dit kan zwaar drukken op de bedrijfsfinanciën. Een verzuimverzekering biedt een uitkomst in dit soort situaties. Hiermee verzeker je jezelf namelijk minimaal voor de loondoorbetaling. Bovendien zijn er ook vaak aanvullende pakketten waarmee je hulp krijgt bij de wettelijke verplichtingen rondom het re-integratieproject.
Niet verplicht, wel handig
Er bestaat op dit moment geen wettelijke verplichting om een verzuimverzekering af te sluiten. Bedrijven en organisaties mogen zelf bepalen of zij zich willen verzekeren tegen deze risico’s. Het kan een verstandige keuze zijn om een verzuimverzekering af te sluiten, zeker wanneer je organisatie weinig reserves heeft. Het langdurig doorbetalen van salaris, de arbodienstverlening, het productieverlies en het eventueel inhuren van vervangend personeel kan namelijk een flinke kostenpost zijn.
Een bijkomend voordeel: veel verzuimverzekeringen gaan verder dan alleen financiële bescherming. Ze bieden ook arbodienstverlening en verzuimbegeleiding. Een goede verzuimverzekering scheelt dus uiteindelijk geld én tijd.
Wanneer je als werkgever alle gegeven adviezen van de arbodienst opvolgt, wordt bovendien een eventuele loonsanctie vergoed die door UWV kan worden opgelegd. Voor veel organisaties is kiezen voor een verzuimverzekering een slimme en proactieve zet.
Laat je goed adviseren over zakelijke verzekeringen
Het al dan niet afsluiten van verzekeringen kan best een lastige taak zijn. Want waar doe je eigenlijk goed aan? Het is daarom verstandig om je hier goed over te laten informeren. Van verzuimverzekering tot zakelijke rechtsbijstandverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: er bestaan vandaag tientallen verzekeringen waarmee je je voor allerlei mogelijke risico’s in kunt dekken. Welke voor jouw bedrijf belangrijk zijn, hangt af van jouw eigen voorkeur.