Het is een feit: op de werkvloer ontstaan met regelmaat relaties; of het nu gaat om vriendschappen of romantiek. Doe je weinig aan. Zo laat onderzoek zien dat een derde (29%) van de managers collega’s weleens ‘betrapt’ op intimiteit. De vraag is hoe je daar als organisatie én als manager mee om moet gaan. Vind je het oké als er een hechte band ontstaat tussen medewerkers? Hangt het wellicht af hun functie ofwerkverhouding? Of kun je als manager maar beter je oogkleppen opdoen, en doen alsof het niet bestaat? Volgens Richard Stassen, CEO van IT-detacheerder Neomax|Olgreen, valt en staat dit met de organisatiecultuur. In dit artikel legt hij dit uit en gaat hij in op wat je als manager kunt doen om een open werkcultuur te stimuleren. En welke factoren het besluit beïnvloeden van werknemers om een romantische relatie te delen met hun werkgever, in plaats van verborgen te houden.
Cultuur is een bepalende factor
Een onschuldige flirt wordt door 42 procent van de managers door de vingers gezien, maar een relatie op de werkvloer bestempelt 35 procent toch echt als not done. In deze kwestie speelt de cultuur binnen een organisatie een cruciale rol. Die cultuur kan geheimhouding van intieme momenten stimuleren, of juist zorgen dat medewerkers openlijk de verbinding met elkaar aangaan, wat kan leiden tot vriendschap en romantiek. Als werknemer is het niet altijd eenvoudig om te beslissen een liefdesverhaal op de werkvloer wel of niet te delen. Vooral als de werkcultuur hier niet duidelijk in is. Je wilt voorkomen dat medewerkers met angstgevoelens rondlopen, bang zijn voor een confrontatie. Oftewel: het is van belang dat je hier als manager duidelijkheid over biedt en een sfeer creëert waarin medewerkers zich veilig voelen om zaken zoals deze bespreekbaar te maken.
Stassen is voorstander van een moderne werkcultuur, waarin verbinding centraal staat. Stassen: “Een open werkcultuur moedigt werknemers aan om zichzelf te zijn, hun ideeën te delen en betekenisvolle relaties op te bouwen met hun collega’s. Dit verbetert niet alleen de tevredenheid en het behoud van werknemers, maar kan ook leiden tot meer innovatieve ideeën en oplossingen.” Hij gelooft dat investeren in hechte banden tussen medewerkers ten goede komt aan samenwerking en teamgevoel. Dat er dan weleens meer ontstaat tussen collega’s, begrijpt Stassen. En daar moet niet krampachtig mee om worden gedaan.
Ervaringsdeskundige
Stassen heeft persoonlijk ervaren wat het betekent om je partner te vinden op de werkvloer. Zo ontmoette hij zestien jaar geleden zijn vrouw op het werk. Na tien jaar trouwden ze. Dat was bijzonder spannend bij zijn werkgever destijds. Stassen: “Relaties op de werkvloer waren destijds binnen mijn organisatie geen taboe, maar er werd ook niet openlijk mee omgegaan. Terwijl je als werkgever juist op een moderne manier zou moeten kijken naar dit soort situaties. Zolang het merendeel zich hierbij prettig voelt, kan een relatie prima bestaan. Het is wel van belang dat er wordt gekeken naar aspecten zoals machtsverhoudingen en dat het gesprek wordt gevoerd over hoe de samenwerking eruitziet en wat er gebeurt als de relatie geen stand houdt.”
Romantiek wil je niet dicteren
Als het gaat om het navigeren van romances op de werkplek, pleit Richard voor een evenwichtige aanpak. “Het is niet onze plaats om te dicteren wie wel en wie niet een relatie mag hebben. We hebben echter wel de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle relaties, romantisch of niet, met respect en professionaliteit worden benaderd.”
Een beleid of alle vrijheid?
Op de vraag of het voor bedrijven aan te raden is om beleid te voeren op onderwerpen zoals romantiek op de werkvloer, zegt Stassen het volgende: “Een beleid biedt duidelijkheid over wat wel en niet acceptabel is, terwijl de cultuur de toon zet voor hoe we met elkaar omgaan. Beide zijn essentieel voor het creëren van een gezonde en respectvolle werkomgeving. Als je je als (nieuwe) manager bevindt in een organisatie met een cultuur die krampachtig omgaat met relaties op de werkvloer, maak het onderwerp dan bespreekbaar. Mijn advies is om niet direct in vlot tempo actie te ondernemen en alles vast te leggen. Een omslag in cultuur zal namelijk op een geleidelijke manier verlopen en brengt meer teweeg dan een stel regels op papier”, zegt Stassen.
Anno 2023 zijn de meningen over romantiek op de werkvloer nog verdeeld, maar er is een positieve verschuiving zichtbaar als het gaat om open werkculturen. Bij steeds meer organisaties worden onderwerpen zoals relaties op de werkvloer bespreekbaar gemaakt. Een informele werksfeer is steeds minder vaak een uitzondering, maar eerder de regel. Het zal hierdoor niet lang meer duren tot het taboe rondom relaties op de werkvloer volledig doorbroken is, zodat we hier voortaan op een logische en moderne manier mee omgaan.
Door: Marcommit