In Het afkijkboek krijgen we 10 veranderverhalen in hun totaliteit te zien om te verduidelijken hoe je met een goed verhaal verandering daadwerkelijk realiseert. De veranderverhalen zijn afkomstig van ervaren bestuurders en hebben betrekking op maatschappelijke organisaties.
Zo gericht mogelijk afkijken
Het belangrijkste doel van het boek, zo zegt Bennebroek Gravenhorst zelf, is dat de inhoud voor de eigen praktijk van de lezer bruikbaar is. De auteur doet er daarom alles aan om je als lezer ruimschoots te faciliteren in het zo gericht mogelijk afkijken.  Door middel van een zeer gestructureerde opbouw met bovendien een leeswijzer neemt hij je aan de hand mee door de veranderverhalen. Tegelijkertijd slaagt hij er in zijn verhaal speels te houden door je de keuze te bieden het boek op verschillende manieren en volgorden te lezen. Hij moedigt je zelfs aan de verhalen niet allemaal in één keer te lezen en juist de voor jouw interessante verhalen er uit te pikken. Door middel van de leeswijzer kun je zelf bepalen welke verhalen voor jou nuttig zijn. Dit op basis van welke verandervraagstukken er spelen in de verhalen, wat voor inspiratie ze bieden, en welke veranderkundige- en leiderschapslessen uit de verhalen te halen zijn. Zelf ben ik bijvoorbeeld begonnen met 3 veranderverhalen die er voor mij uitsprongen. Eén op basis van het verandervraagstuk (cultuurverandering), één vanwege de aanleiding (verlangen in plaats van noodzaak) en één omdat ik de ‘wie-vraag’ (wie veranderen?) interessant vond.
Realiseren verandering niet simpel
Afkijken was dus nog nooit zou makkelijk – zou je denken – maar Bennebroek Gravenhorst benadrukt in zijn boek ook dat het realiseren van verandering geen simpel afkijkkunstje is. Veranderverhalen kunnen inspireren en je kunt hier bruikbare lessen uit halen, maar om er zelf iets mee te kunnen doen, moet je ze eerst eigen maken. De drie vragen die hij daarom consequent bij een veranderverhaal stelt om je te helpen de inspiratie te vinden voor je eigen organisatie, vind ik daarom het meest waardevolle onderdeel uit zijn boek.
Als startend adviseur kijk ik regelmatig dingen af. Ik merk daarbij dat het niet alleen een kunst is om te weten wat je af moet kijken, maar zeker ook om dat wat je afkijkt door te vertalen en te gebruiken in je eigen situatie. In mijn geval misschien nog niet direct met als doel een heel verandertraject op te tuigen, maar op zijn minst om me er bewust van te zijn hoe veranderverhalen worden verteld en gerealiseerd binnen de organisaties waar ik kom. Dit zijn overigens net als in de veranderverhalen uit het boek veelal maatschappelijke organisaties. De complexe vraagstukken die in de voorbeeldverhalen spelen vind ik daardoor erg herkenbaar.