In de bouw of andere risicovolle branches is veilig werken belangrijker dan ooit. Bouwprojecten worden steeds complexer, groter en technisch uitdagender. Dat gaat gepaard met extra risico’s. Een hoge mate van veiligheidsbewustzijn en strikte veiligheidsmaatregelen zijn nodig om ongevallen en incidenten te voorkomen.
Als leidinggevende in de bouw heb je een belangrijke rol in het waarborgen van veiligheid op de werkplek. Er wordt van je verwacht dat je verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid van de werkomgeving en de teams waarmee je werkt. Op die manier lever je een bijdrage aan een veilige en productieve werkomgeving. Met minder ongevallen en een hogere tevredenheid onder werknemers tot gevolg.
Veiligheid is nooit de verantwoordelijkheid van een enkel persoon. Iedereen dient zijn verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om veiligheid.
Voor zowel leidinggevenden als uitvoerend medewerkers reikt een VCA cursus kennis aan om veilig en gezond te werken. Het daarna te behalen VCA certificaat is daarmee een onmisbaar certificaat in risicovolle werkomgevingen.
Wat is VCA?
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is een lijst met aandachtspunten en werkmethodes op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
De VCA checklist is opgesteld voor bedrijven waarvan werknemers actief zijn in risicovolle omgevingen of waar werknemers risicovolle werkzaamheden verrichten. Het doel van VCA? Ervoor zorgen dat iedereen in een veilige en gezonde omgeving werkt.
Met een VCA certificaat laat jij zien dat je kennis hebt van de aandachtspunten en werkmethodes in de checklist.
Het VCA VOL certificaat richt zich op leidinggevenden. VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Naast het VCA VOL certificaat bestaat ook het certificaat VCA Basis. Dat certificaat is geschikt voor uitvoerend medewerkers.
Waarom is het belangrijk een VCA certificaat te hebben?
Met een VCA certificaat laat je zien dat je veilig en gezond werken belangrijk vindt en dat je bereid bent je aan regels en richtlijnen te houden. Het VCA VOL certificaat laat ook zien dat jij weet hoe je veiligheid bij anderen stimuleert. Een belangrijke vaardigheid van een leidinggevende.
Het hebben van een VCA certificaat is officieel niet verplicht, maar wel steeds vaker de norm.
Bedrijven kunnen het echter wel verplicht stellen. Zij moeten ook voldoen aan de richtlijnen van VCA. En kiezen er dan ook voor hun werk uit te besteden aan onderaannemers met een VCA certificaat.
Hoe behaal ik het VCA certificaat?
Je behaalt je certificaat als je slaagt voor het VCA examen. Ter voorbereiding op dat examen kun je een cursus volgen. Klassikaal of online. Net wat bij je past.
Kies je voor een klassikale cursus dan combineer je de cursus en het examen op 1 dag. Kies je voor VCA VOL dan bestudeer je voorafgaand aan die dag een online voorbereidingsmodule. Gedurende de dag doe je kennis op en aan het eind van de dag wordt deze direct getoetst in het examen. Ben je geslaagd? Dan ontvang je het digitale certificaat dat 10 jaar geldig is!
Inhoud van de cursus VCA
De cursus VCA Basis behandelt de volgende onderwerpen:
- Werkzaamheden goed voorbereiden
- Werkzaamheden veilig uitvoeren
- Beheersen van gevaren
- Handelen bij ongevallen en incidenten
De VCA VOL cursus behandelt daarnaast ook het stimuleren van veilig en gezond werken binnen organisaties en teams.
Met je team een VCA cursus volgen
Of je nu kiest voor VCA Basis voor uitvoerend medewerkers, of VCA VOL voor operationeel leidinggevenden, het gezamenlijk met je team volgen van een VCA cursus is altijd een goed idee! Het draagt bij aan het veiligheidsbewustzijn van het gehele team.
Een cursus volgen kan op een van de meer 30 cursuslocaties die VGMbox in Nederland aanbiedt. Wil je een cursus organiseren op je eigen locatie, dat kan ook!
Bij 8 cursisten of meer is het mogelijk een incompany cursus te organiseren.