Als ondernemer is het belangrijk te weten wanneer je geld binnenkomt. Hiermee kun je gericht investeren en altijd voldoen aan je betaalverplichtingen. De zekerheid dat er altijd genoeg op je rekening staat is ondernemers en ZZP’ers veel waard. Vandaar dat steeds meer ondernemers besluiten hun betalingstermijn te overbruggen met behulp van factoring.
Wat voor soorten factoring bestaan er? Er zijn verschillende vormen van factoring, van traditionele factoring tot reverse factoring. Maar verreweg de meeste factoringbedrijven focussen zich op de twee breedst inzetbare soorten factoring: traditionele factoring en American factoring.
Traditionele factoring
De originele vorm van factoring. Grote, vooral corporate, bedrijven maken al jaren gebruik van traditionele factoring. Bij deze vorm wordt jouw gehele debiteurenportefeuille overgedragen aan het factoringbedrijf voor een vast percentage. Dit percentage is gebaseerd op de waarde van jouw debiteurenportefeuille en wordt vaak berekend als een percentage over de omzet, niet de factuurwaarde. Traditionele factoring kun je zien als alternatief voor een traditionele bancaire lening.
Met traditionele factoring ben je verplicht om elke factuur aan het factoringbedrijf af te dragen. Het voordeel is dat je totaal geen omkijken meer hebt naar je administratie. Dit biedt jou als ondernemer veel zekerheid, want de gehele facturatie wordt immers voor je uit handen genomen. Verder is het vaak makkelijker een lager tarief te onderhandelen als je al jouw facturen uit handen geeft.
American factoring
De meest gebruikte vorm van factoring. Bij American factoring kun je kiezen welke facturen worden overgedragen aan de factoraar. Daardoor is American factoring zeer flexibel voor ondernemers en ZZP’ers. Dit is direct het grootste verschil met traditionele factoring.
Je bepaalt namelijk zelf welke facturen je wilt verkopen aan het factoringbedrijf, dat kan al vanaf één factuur. Hierdoor heb jij als ondernemer zelf in de hand wanneer je gebruik wilt maken van voorfinanciering. Je betaalt natuurlijk wel kosten om gebruik te maken van deze dienst, maar dat is een percentage dat is gebaseerd op je ingestuurde factuur. In de praktijk maken factoringbedrijven een offerte op maat gebaseerd op jouw factuurwaarde.
Het nadeel van deze vorm van factoring is dat de factoraar dus ook niet verplicht is elke factuur van je over te nemen. In de praktijk kan het dus voorkomen dat de factoraar een factuur besluit niet voor te financieren. Dit valt of staat vaak met de verzekerbaarheid van jouw debiteur. En de eerder overeengekomen afspraken die je met jouw debiteur hebt gemaakt. Alle facturen die de factoraar wel overneemt zijn verzekerbaar en gelijk automatisch verzekerd tegen het faillissementsrisico van de debiteur.
Verder is het belangrijk om te weten dat American factoring vaak duurder uitvalt per factuur, aangezien de factoraar niet verzekerd is van een vaste stroom aan facturen. Hier staat tegenover dat je via American factoring meer inzicht krijgt over de financiële gezondheid van jouw debiteuren. Keurt een factoraar jouw debiteur af, wellicht is het dan handig om nog eens goed te kijken naar de randzaken.
Welke soort factoring past bij mij?
Beide vormen van factoring bieden je voor- & nadelen. Aan de hand van de eerder benoemde eigenschappen kun je zelf het beste een inschatting maken wat beter bij jouw onderneming past. Ben je op zoek naar zekerheid en is het voor jouw onderneming geen probleem om al jouw facturen uit te besteden? Dan kies je voor traditionele factoring.
Wil je liever flexibel voorfinancieren en niet vastzitten aan een jaarcontract? Wil je de mogelijkheid hebben om inzichten te verkrijgen over de verzekerbaarheid van jouw debiteuren en gedekt zijn voor faillissementsrisico? Dan is de keuze snel gemaakt en kies je voor American factoring.