Bepaalde vragen krijgt je vaak voorgeschoteld als je solliciteert naar een leidinggevende functie. Een CEO-headhunter verklapt wat de goede antwoorden zijn.
‘Vertel eens wat over jezelf’
Het doel van deze vraag is te onderzoeken of je je in ongestructureerde situaties redt. De recruiter wil zien hoe je articuleert, hoe zelfverzekerd je bent. En meer in het algemeen: welke indruk je zou maken op de mensen waarmee je in je werk in contact komt. Inhoudelijk wil hij een beeld krijgen van wat jou volgens jezelf gebracht heeft waar je nu bent in je loopbaan. Aandachtspunt: wees to the point. Verkoop wat de recruiter wil kopen. Praat dus niet oeverloos over je persoonlijke geschiedenis maar vertel over je laatste baan en waarom je gekwalificeerd bent voor dit werk. Belicht je belangrijkste verdiensten. Bedenk daarvoor een verhaal, een ‘ego-commercial´ van 60 seconden. Oefen ermee, breng het met verve.
‘Hoe lang heb je bij je huidige (of vorige) baas gewerkt?’
Succesvolle mensen zitten drie tot vijf jaar op hun plek. Voorkom de indruk dat je een jobhopper bent. En als dat buiten je schuld om zo lijkt (bijvoorbeeld doordat je vorige werkgever failliet ging), netwerk je dan suf in kringen van recruiters. Als ze je kennen, is je jobhopverleden minder een issue.
‘Wat is je grootste zwakke punt?’
Geef een oprecht antwoord. Laat zelfverzekerd laat zien dat je geleerd hebt van je fouten, dat je eraan werkt, dat je je verantwoordelijk voelt en kunt omgaan met constructieve kritiek.
‘Vertel over een situatie waarin je problemen had met een leidinggevende’
Niets meer missen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Het foute antwoord: zeggen dat je zoiets gelukkig nooit hebt meegemaakt. Dit overkomt iedereen, en de recruiter zou je integriteit in twijfel gaan trekken of gaan denken dat je een jaknikker bent. Benadruk dat je je argumenten op tafel hebt gelegd en open stond voor de mening en argumenten van de ander.
‘Vertel over een mislukt project waarbij je betrokken was’
Als je niet over fouten of mislukkingen kunt praten, kan de indruk ontstaan dat je onvoldoende professionele diepgang en ervaring hebt voor dit werk. De recruiter zoekt niet naar perfectie maar wil een inschatting kunnen maken van je verantwoordelijkheidsgevoel, je besluitvaardigheid en je vermogen om fouten te boven te komen. Antwoord dat je graag denkt dat je van elke fout iets waardevols geleerd hebt. Zorg dat je een kort verhaaltje bij de hand hebt met een voorbeeld van wat je bedoelt. Eindig positief, met wat je geleerd hebt en hoe je werkgever daarvan profiteerde.
‘Wat zijn je sterke punten?’
Beschrijf twee of drie dingen die relevant zijn voor het werk en vertel hoe je die in de geambieerde baan zou kunnen inzetten.
‘Hoe verklaar je het succes in je werk?’
Pas op dat je niet arrogant overkomt. Vertel wat ándere mensen zeggen over je talenten.
‘Wat doe je als je niet werkt?’
Belicht hier via interesses en hobby’s persoonlijke eigenschappen die van invloed zijn op je leiderschapsstijl. Vermijd politiek en religie.
‘Waarom ging je weg bij je vorige werkgever?’
De recruiter wil weten of je qua temperament en persoonlijkheid in de organisatie past. Hij zal ook vissen naar karaktertrekken die tot conflicten kunnen leiden. Wees oprecht, maar blijf niet hangen bij eventuele conflicten. Benadruk de positieve kant, bijvoorbeeld dat je een belangrijke les hebt geleerd die je heeft doen inzien dat je in deze baan meer tot je recht komt.
‘Waarom wil je in deze branche werken?’
Bedenk een verhaal over hoe je voor het eerst geïnteresseerd raakte in deze tak van sport. Wijs op overeenkomsten met je vorige (of huidige) baan. Bewijs dat je niet simpelweg overal aan het shoppen bent.
Bron: Russel S. Reynolds Jr. & Carol E. Curtis in: Fast Company 13-06-2012