Ben jij aangewezen op thuiswerken wegens de coronamaatregelen? Dan wil je natuurlijk dat de thuis de juiste voorwaarden gecreëerd worden om je werk goed te kunnen doen. Daar hoort de juiste apparatuur en toegang tot relevante bestanden bij, maar zeker ook goed internet. Welk internet abonnement moet je kiezen om soepel te kunnen thuiswerken?
Glasvezel internet
Als het op jouw adres mogelijk is om een abonnement voor glasvezel internet te nemen, dan is het raadzaam om hiervoor te kiezen. Het grote voordeel van glasvezel internet is namelijk dat het erg stabiel is. Daarnaast biedt het zeer hoge downloadsnelheden én in tegenstelling tot andere soorten internetverbinding ook even hoge uploadsnelheden. Om erachter te komen of dit mogelijk is op jouw adres, kun je online een postcode check doen. Op die manier kun je sowieso zien welke abonnementen mogelijk zijn voor jouw internet thuis. Kan het bij jou thuis? Dan zie je waarschijnlijk ook dat je uit verschillende snelheden (Mbps) kunt kiezen. Ga om frustratie te voorkomen (zeker wanneer er iemand anders in huis is die tegelijkertijd het internet gebruikt) niet lager zitten dan 100 Mbps. De downloadsnelheid bepaalt niet alleen hoe snel je internet werkt, maar ook hoeveel gebruik het tegelijkertijd aankan zonder problemen.
Kabelinternet
Is glasvezel internet niet mogelijk op jouw adres? Dat is jammer, maar niet getreurd, want kabelinternet is een goede tweede. Dit is op ieder adres mogelijk waar ook een televisieaansluiting is. Kabelinternet loopt immers via de netwerkbeheerder voor het televisiesignaal. Dat heeft helaas wel als gevolg dat je niet uit verschillende aanbieders kunt kiezen en je verplicht ook een tv abonnement erbij moet nemen. Ook bij kabelinternet kun je voor verschillende downloadsnelheden een internet abonnement afsluiten. Kies ook hier om dezelfde reden als hierboven genoemd minimaal voor 100 Mbps.
Liever geen DSL
Het enige alternatief dat overblijft naast glasvezel internet en kabelinternet, is internet via DSL. Dat wil zeggen dat het via de vaste telefoonlijn gaat. De maximale downloadsnelheden die hiermee te halen zijn, zijn beperkt en worden nog eens verder beperkt door de afstand tussen jouw woning en de wijkcentrale. De kans dat je te maken krijgt met langzaam en haperend internet is het grootst bij DSL, en daarom raden we het af voor thuiswerken.
Heb ik een zakelijk abonnement nodig?
Heb je een zakelijk internet abonnement nodig wanneer je thuis gaat werken? Nee. Met een zakelijk internet abonnement krijg je geen sneller internet. Ook is het zo dat het ingewikkeld is om de kosten hiervoor op te voeren. Ongeacht of je zelf ondernemer bent en kosten wilt aftrekken of je kosten wilt declareren bij een baas, zal je het privégebruik van het zakelijk gebruik moeten scheiden. Het is immers niet zinnig om thuis zowel een particulier als een zakelijk internet abonnement te hebben. Daar komt bij dat zakelijk internet duurder is dan een particulier internet abonnement, omdat het je recht geeft op meer en snellere ondersteuning van een klantenservice. Maar waarom zou je meer gaan betalen als je eigenlijk ook voldoende hebt aan je particuliere internet abonnement om je werk te kunnen doen?
Uiteraard is je budget ook een factor in je keuze. Maar houd in het achterhoofd dat goedkoop duurkoop is. Bespaar jezelf de frustratie van een trage, onstabiele internetverbinding en geef wat meer uit!