Als iemand zich afvraagt of een bedrijf er goed voorstaat, kan daar niet zomaar een antwoord op komen. Er zijn namelijk nogal wat manieren om een bedrijf in financiële zin te beoordelen. Drie belangrijke criteria zijn winst, eigen vermogen en kasstroom. Ook als manager heb je vaak met deze termen te maken. Hierna vind je een toelichting op deze begrippen.
Winst
De meeste ondernemers kijken als eerste naar de winstgevendheid. Als een bedrijf geen winst maakt, komt het vroeg of laat in de problemen. Toch kan een bedrijf best eens een tegenvallende winst hebben of verlies lijden, zonder dat het direct in gevaar hoeft te komen. Zolang er maar genoeg geld is om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen.
Eigen vermogen
Een geheel andere manier om een bedrijf te beoordelen, is de analyse van het eigen vermogen. Het eigen vermogen is het vermogen dat de aandeelhouders of eigenaren in het bedrijf hebben gestoken, vermeerderd met de winsten voor zover die niet zijn opgenomen of als dividend zijn uitgekeerd, of verminderd met verliezen. Of het eigen vermogen voldoende is, hangt onder meer af van de totale waarde van de bezittingen van het bedrijf. De hoogte van het eigen vermogen is een belangrijke indicator voor de continuïteit op langere termijn.
Kasstroom of cashflow
De cashflow wordt vaak eenvoudig berekend door de winst (na belasting) te vermeerderen met het bedrag aan afschrijvingen. Ook bij verlies kan het bedrijf dus toch een positieve cashflow genereren, als de afschrijvingen hoger zijn dan het verlies. Naast de winst plus afschrijvingen zijn nog veel meer geldstromen van invloed op de kasstroom.
Engelse begrippen
De drie sturingsprincipes noemen we ook de baselines. Return on Sales (ros) drukt de winst uit als percentage van de omzet. Return on Equity (roe) geeft de winst weer als percentage van het eigen vermogen. De Operational Cash Flow (ocf) is de kasstroom die uit de operationele activiteiten voortkomt.
Of een bedrijf winst maakt, volgt uit de winst-en-verliesrekening. De hoogte van het eigen vermogen vinden we in de balans.
Bron: Financieel management
Door: Kees van Alphen, Arco Verolme