Als u managet op energie in plaats van op tijd, zult u kunnen rekenen op fitte, duurzaam inzetbare medewerkers. Zo kunt u de productiviteitsparadox voorkomen: meer uren draaien, maar minder effectiviteit.
Dit laatste had men aan den lijve ondervonden bij het management van Ernst & Young. Terwijl de partners en professionals steeds meer uren werkten, nam het aantal declarabele uren af. Een medische test maakte dit concreet: de vermoeide werknemers hadden een verhoogde hartslag en meer stresshormonen. De partners die kampten met ernstige uitputtingsverschijnselen, werden gedwongen hun werktijd te halveren. Met als resultaat dat ze net zo veel presteerden als op een ‘normale’ werkdag!Piekmomenten
Topschaatser Jochem Uytdehaage, tegenwoordig ook trainer en coach, kijkt er niet van op: ' We rennen vaak maar door, zonder ons af te vragen of we onze energie wel effectief inzetten.' Wie zijn energie effectief wil inzetten, moet rekening houden met de natuurlijke energiehuishouding van de mens: tussen tien en twaalf uur ’s morgens en tussen half drie en half vijf ’s middags liggen de piekmomenten. Op die tijden doen we er verstandig aan de meest lastige klussen te klaren. Een vergadering plannen direct na de lunch is dus helemaal niet handig. Ook is het aan te bevelen ervoor te zorgen dat u juist tijdens de energiepiek niet wordt gestoord. Als we gestoord worden in onze concentratie, duurt het zeven tot twaalf minuten voordat we weer terug zijn in ons ritme. Het verlies is dus des te groter als we ons hiertoe laten verleiden in onze beste werktijd.
Energiebronnen
Topsporters putten energie uit drie bronnen: fysieke inzet, talent en mentale kracht. Managers spreken vaak maar één bron aan: de intellectuele quotiënt (IQ), oftewel kennis en competenties. Terwijl juist de emotionele quotiënt (EQ), het sociaal-emotionele vermogen, de motor is achter grootste prestaties. De basis voor ons functioneren is de fysieke quotiënt (FQ), onze energetische capaciteiten. Als u betere resultaten wilt bereiken, wordt het tijd uw agenda af te stemmen op uw fysiologische kalender, uw natuurlijke dagritme.
Hersteltijd
Niet alleen plannen, maar ook goed en voldoende slapen is belangrijk. Minimaal zes uur, bij voorkeur acht uur. Ons lichaam begint vanaf 22.30 uur slaaphormonen aan te maken. Wie pas tegen middernacht gaat slapen, mist een flink stuk fysiek en mentaal-emotioneel herstel. Tijdens onze slaap reorganiseert ons brein het geheugen, verankert het leerprocessen en vermindert het stress. Klap uw laptop bij voorkeur om 22.00 uur dicht en reserveer een half uur om uw hoofd leeg te maken.
Volgens Uytdehaage is het beter vroeger op te staan om iets af te maken dan langer door te gaan. Anders loopt u kans eerder angst, irritatie en stress tijdens uw werkdag te ervaren. Is bedrijfsfitness of gezond voedsel in de kantine de oplossing? Het helpt, maar geeft geen duurzaam resultaat. De meeste stress ontstaat door een zwak EQ. Dat betekent volgens Uytdehaage dus werken aan uw zwakkere competenties en het versterken van uw passie en empathie.
Tips * Praktijkdag De Bedrijfsatleet (30 maart 2012) met Jochem Uytdehaage en Jan van Zwieten om uw energie beter te managen.
* Boek De Bedrijfsatleet (Jezelf) Managen onder druk door A. Goudsmet en K. Gonnissen
(Bron: Marike van Zanten in Jubileumuitgave 25 jaar BSPD)