Zit je eraan te denken om statiegeld te gaan innemen? Dat is een nobel streven, omdat het milieu er flink op vooruit gaat als er minder flesjes en blikjes in de vrije natuur belanden. Er zijn wel wat zaken om rekening mee te houden. Om te beginnen is het goed om te kijken wie er allemaal statiegeld mogen verzamelen.
Dat mag iedereen die flesjes inkoopt of verkoopt. Behalve supermarkten en tankstations, zijn dat bijvoorbeeld ook sportkantines. Er komt best wel wat op je af. In dit artikel ontdek hoe het inzamelen van statiegeld in de praktijk werkt.
De overheid wil de natuur schoner maken
Tegenwoordig wordt er veel gedaan om spullen die niet in de natuur horen, zoals blikjes en flesjes, daar ook weg te houden. De overheid heeft er de laatste jaren werk van gemaakt om zo min mogelijk plastic flesjes in de open natuur te hebben. En dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Door een innamepunt te worden, draag je een steentje bij aan een beter milieu.
Het is ook niet niks wat er in de natuur terecht komt. Het gaat om ongeveer een derde van de afgedankte plastic verpakkingen. Dat is natuurlijk veel te veel. Als dit zo doorgaat, is er in 2050 meer plastic dan vis in de zee. Mede daarom zit er vanaf april 2023 ook statiegeld op blikjes.
Het idee van statiegeld
De gedachte achter statiegeld is dat mensen steeds bewuster met materialen omgaan. Het gaat om kleine bedragen, maar geld is niet de belangrijkste drijfveer. Voor ondernemers is er nauwelijks een verdienmodel. Het gaat dan ook vooral om het betere milieu. Bovendien ben je een servicepunt, waar mensen terecht kunnen met hun gebruikte verpakkingen.
Er zijn meerdere mogelijkheden om flesjes en blikjes in te zamelen. Dat kan handmatig. Dit gebeurt vaak in sportkantines. De meest voorkomende manier ken je echter uit de supermarkt.
De machine
Emballage automaten staan vaak in of heel dicht bij een supermarkt. Het is daardoor voor consumenten eenvoudig om drankverpakkingen in te leveren en het bonnetje waarop het statiegeldbedrag staat direct in te leveren. Ook bemande tankstations zijn in Nederland verplicht om statiegeld in te zamelen en uit te keren.
Een emballage-automaat is een behoorlijke investering, maar onmisbaar voor supermarkten en bemande tankstations. Jaarlijks worden er 40 miljard gebruikte drankverpakkingen ingenomen. En dat gaat alleen over de emballage-automaten van TOMRA, marktleider op dit gebied.
Het is heel eenvoudig
Je kunt online een aanvraag doen. Binnen een week of twee krijg je reactie. Daarna kun je vrij snel beginnen met de inname. Als innamepunt ben je overigens niet verplicht om iedere consument de kans te geven zijn of haar plastic flesjes bij jou in te leveren. Veel sportverenigingen of pretparken kiezen ervoor om het bedrag dat ze met statiegeld binnenhalen aan een goed doel te geven. Sportkantines mogen het geld ook gebruiken voor het sportpark.