Ieder jaar opnieuw worden er ongeveer 17.000 mensen ontslagen om de meest uiteenlopende redenen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een conflict met de werkgever, diefstal of het niet goed functioneren in het team. Er zijn tegenwoordig verschillende redenen te benoemen waarop je ontslagen kunt worden. Dit betekent dat zelfs jij ooit te maken kunt krijgen met een (onverwachts) ontslag. Wanneer dit inderdaad het geval is, dan zal er vrijwel altijd aangestuurd worden op een ontslag met wederzijds goedvinden. Hiermee worden jij en je werkgever het eens over jouw ontslag door te onderhandelen over de ontslagvoorwaarden en een eventuele transitievergoeding. Heb jij recht op een transitievergoeding? Bereken dan snel in dit artikel hoeveel je kunt verwachten!
Wat is een transitievergoeding?
Zodra je te maken krijgt met een ontslag met wederzijds goedvinden, oftewel een vaststellingsovereenkomst, dan is het ontzettend belangrijk om te weten wat een transitievergoeding nou precies betekent. Dit is niets meer dan een geldbedrag dat je vanuit jouw werkgever krijgt. In vrijwel de meeste gevallen heb je recht op deze vergoeding als je in loondienst bent en jouw werkgever abrupt jouw contract stopt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Je tijdelijke contract wordt niet verlengd;
- Je contract is opgezegd met toestemming van het UWV;
- Je contract is via de kantonrechter ontbonden.
Wat veel mensen vergeten is dat je zelfs recht hebt op een ontslagvergoeding als je zelf ontslag neemt. Dit kan alleen maar in zeer ernstige situatie zoals: seksuele intimidatie of discriminatie door je werkgever. Heb je hiermee te maken? Dan ligt een ontslagvergoeding binnen handbereik.
Hoogte van de transitievergoeding
Het zal je wellicht niets verrassen maar zelfs de rekenregels voor het bepalen van de uiteindelijke transitievergoeding liggen vast in de wet. Daarom spreken juristen dan ook van een wettelijke ontslagvergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, hangt volledig af van een aantal factoren. Zo speelt niet alleen het aantal dienstjaren mee maar ook je bruto maandsalaris. Hierdoor kan een transitievergoeding bij iedereen anders uitvallen.
Berekenen van de wettelijke transitievergoeding
Sinds 1 januari 2020 zijn de regels omtrent de wettelijke transitievergoeding veranderd. Dit betekent in de praktijk dat je tegenwoordig direct vanaf de ingang van jouw arbeidsovereenkomst recht hebt op een transitievergoeding. Daarnaast is de maximale vergoeding per 1 januari 2022 verhoogt naar €86.000 bruto, tenzij je salaris hoger is. Is dit laatste het geval? Dan geld je gehele bruto maandsalaris als het maximumbedrag. Voor het berekenen van de transitievergoeding kan je de volgende formule gebruiken:
- (brutosalaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst/ bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris/ 12 maanden)
Mocht je er toch niet helemaal uitkomen, dan is het verstandig om altijd langs een arbeidsrechtjurist te gaan. Op die manier weet je direct zeker hoeveel je kunt verwachten van jouw werkgever.