We kennen Kilian Bennebroek Gravenhorst al van De Veranderversneller en zijn methodiek voor veranderkundig redeneren. Recent is het vervolg Veranderversnellers: het afkijkboek uitgekomen.
Veranderversnellers: het afkijkboek behandelt 10 veranderverhalen van bestuurders van organisaties in de publieke sector. De auteur geeft vanuit veranderkundig perspectief een ‘rondleiding’ langs de verhalen om je erop te wijzen wat er interessant aan is. Een ambachtelijk en tegelijkertijd praktisch boek, gebaseerd op herkenbare bewegingen in een complexe sector.
De methodiek van de Veranderversneller helpt je om een veranderredenering op te bouwen langs 5 verandervragen (waarom, waartoe, wat, hoe en wie veranderen?). Deze veranderredenering vormt de basis voor een inspirerend en aanstekelijk veranderverhaal voor een bestuurder die leidinggeeft aan organisatieverandering, of voor een samenhangende aanpak voor een veranderkundige professional. Een deugdelijke veranderredenering helpt om in beweging te komen, richting te geven en koers te houden, ook als de organisatieverandering meerdere jaren duurt. In zijn doe-het-zelf boek uit 2015 deed Kilian Bennebroek Gravenhorst zijn methodiek uit de doeken. In het vervolg Veranderversnellers: het afkijkboek staan 10 concrete veranderverhalen centraal van bestuurders van organisaties in de publieke sector. Per verhaal wijst de auteur ons op wat er bijzonder aan is, en wat we ervan zouden kunnen leren.Breed spectrum
Inhoudelijk beslaan de verhalen een breed spectrum. Ze gaan over het centraal zetten van het onderwijs en docenten bij opleidingsinstituten, implementatie van zelfsturing in de zorg, focus leggen op de kerntaak van de organisatie in een context van zwaar weer (bij een woningcorporatie en een bank), cultuurverandering bij een regionale eenheid binnen een landelijke organisatie in reorganisatie, de beweging naar opgavegericht werken bij een provincie, een fusie van twee ziekenhuizen, en het weer op de rit krijgen van een gemeente die te duiden is als een verwaarloosde organisatie. Dit zijn settingen waarin publieke organisaties zich in meer of mindere mate zullen herkennen, en het type veranderingen dat we op dit moment in de sector op steeds grotere schaal tegenkomen. Daarmee bevat het boek content die zeer relevant en bruikbaar is voor publieke organisaties in de huidige tijd.
In het boek belicht de auteur de verhalen vanuit professioneel perspectief, en leidt hij stap voor stap een aantal veranderkundige principes af van de praktijk. Op die manier krijgen bestuurders een bril aangereikt, waarmee zij laagdrempelig kunnen afkijken van de praktijkvoorbeelden van collega-bestuurders. Voor hen zijn bovendien de leiderschapslessen in het laatste deel van het boek interessant. In zijn ronde langs de geïnterviewde bestuurders, is het de auteur opgevallen dat zij stuk voor stuk bijzonder zijn, omdat zij zowel over leiderschaps- als over veranderkundige kwaliteiten beschikken. Door hoe het boek is opgebouwd, krijgen bestuurders die het lezen en passant de nodige kennis en kunde mee, die zij als springplank kunnen gebruiken in hun eigen praktijk.