Veranderkundig gereedschap wordt vaak het gretigst onthaald en benut door de ‘change agents’. Dat is mijn indruk althans…. Terwijl ‘change-leaders’, de echte beslissingsmakers, de mensen met de meeste invloed om het verschil te maken, een veel lastiger te bereiken ‘publiek’ is. Dat voelt wat scheefgegroeid…
En dat is precies waar Veranderversnellers – het afkijkboek van Kilian Bennebroek Gravenhorst balans brengt. Managers horen zo graag eens van collega managers hoe zij het doen. Open, eerlijk, kwetsbaar, in hetzelfde spreekwoordelijke schuitje. Dat is toch wezenlijk van een andere toegevoegde waarde, dan wat je kunt leren van een ‘adviseur’ zonder eindverantwoordelijkheid.
Bennebroek Gravenhorst brengt met zijn afkijkboek (heerlijk concept!) the best of both worlds. Hij laat bestuurders hun kant van het verhaal zo goed mogelijk vertellen, en daar haalt hij vervolgens lessen uit, zowel veranderkundige als op het gebied van leiderschap. Je mag dus vanuit meerdere perspectieven afkijken en de auteur vertelt er ook nog bij hoe je dat afkijken kunt aanvliegen. Als veranderkundige acht ik het waardevol om vanuit meerdere perspectieven te werken met goed beredeneerde en betekenisvolle verhaallijnen:- als organisatie-antropoloog (hoe werkt betekenisgeven en -breken),
- als interventiekundige (hoe leren we en hoe maken we complexiteit behapbaar voor ons brein),
- als improvisatietheaterspeler (welke informatie heb je nodig om betrokken te raken),
- en tot slot ‘gewoon als mens’ met een soort van ‘wiskunde knobbel’ voor logisch redeneren en het verhaal kloppend hebben.