Zit je eraan te denken om te investeren in crypto? Dit kan je winst opleveren naast het investeren in aandelen. Veel bedrijven zijn meer geïnteresseerd in het investeren in crypto dan een aantal jaren geleden.
Grotere koersschommeling
De koers van crypto schommelt meer dan bijvoorbeeld de koers van goud of Euro’s. Dit komt doordat de omvang van crypto’s kleiner is. De invloeden van individuele gebruikers kunnen dus flink groot zijn. Vraag en aanbod beïnvloedt de waarde van de digitale munten enorm. Hierdoor kun je dus flink winst maken, maar er is ook een risico om de investering grotendeels te zien verdampen. Het is, voordat je gaat investeren in crypto’s altijd belangrijk om de koersen te evalueren. Hoe staat een munt ervoor? Wat is de waarde en waar komt deze waarde vandaan?
Het beleggen in crypto’s is dus niet zonder risico. Het is dus heel belangrijk om alleen te investeren wat je kunt missen. Toch kent de fiat-valuta, het gangbare geld, ook risico’s. Door bijvoorbeeld acties van regeringen kan de waarde van de Euro, de Yuan of de Roepie enorm verminderen. Digitale munten zijn dan ook geïntroduceerd om niet financieel afhankelijk te zijn van banken of overheden.
Decentralisatie
Het gevolg van deze decentralisatie is dat er ook weinig toezicht is op de cryptomarkt. Hierdoor is het ook voor criminelen interessant om als ruilmiddel te gebruiken. Wel vallen sommige cryptodienstverleners sinds 2020 onder de Nederlandse antiwitwasregelgeving. Het AFM heeft geen inzicht in de crypto. Toch is Nederland bezig om hierover met concrete voorstellen te komen zodat de investeerders in crypto beter worden beschermd.
Ruilmiddel
In Nederlands is crypto ook geen officieel betaalmiddel. Het wordt gezien als een ruilmiddel. Toch kun je dit ruilmiddel op de exchanges verkopen voor echt geld. Dit geld kun je weer gebruiken voor investeringen, bijvoorbeeld op het gebied van elektrische auto’s, zonnepanelen of je pensioen. De Belastingdienst ziet de verkoop van crypto als winst, je dient dit dus altijd op te geven bij de Belastingdienst.
Pump and dump
Veel crypto-exchanges zijn opgericht om het handelen in crypto zo makkelijk mogelijk te maken. Je hebt geen technische kennis nodig om in te stappen. Het is wel belangrijk om goed te kijken naar de crypto’s, de koersen en de achterliggende gedachten. Een hype kan een pump en dump zijn: een groep investeerders pompt veel geld in de crypto’s waardoor ze naar hoge waardes gaan. Vervolgens verkopen ze de crypto’s weer voor veel geld, en Jan met de pet blijft achter met een coin die enorm in waarde is gedaald. Bitcoin heeft overigens bewezen dat een hype niet altijd verkeerd is, want deze bekende munt is nog steeds heel populair en inmiddels helemaal ingeburgerd.
China
In China is in 2007 een wet die het gebruik van cryptovaluta verbiedt. Toch is Yuanpay Group erin geslaagd om, samen met Chineze financiële instellingen, een munt te ontwerpen die China hielp om de digitale munt te omarmen. Hieruit is de e-Yuan voortgekomen. Dit is de eerste cryptovaluta met peer-to-peertechnologie die wordt gesteund door de Chinese overheid. Deze groep wil tegen eind 2021 500 miljoen internationale investeerders aantrekken.