Als je op zoek bent naar een baan, kom je dankzij het internet al een heel eind. Je kunt uren achter de computer doorbrengen met het doorspitten van duizenden vacatures. En met een LinkedInprofiel laat je recruiters in één oogopslag zien wat je sterke punten zijn. Helaas ben je lang niet de enige die carrière probeert te maken via platforms als LinkedIn. Ook oplichters gebruiken LinkedIn om hun criminele loopbaan naar een hoger niveau te tillen.
Werk zoeken
Op dit moment hebben vrijwel alle sectoren te lijden onder de krapte op de arbeidsmarkt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stonden er eind maart nog 451.000 vacatures open. Daartegenover staat dat de pool van potentiële werknemers behoorlijk is geslonken. Sterker nog, sinds 2003 hebben nog nooit zo weinig mensen zonder baan gezeten. De kans dat je in je zoektocht naar een leuke baan slaagt, is dus erg groot.
Aan de andere kant van het scherm bevinden zich dan ook talloze recruiters die koortsachtig hun best doen om vele openstaande vacatures te vervullen. Ze benaderen je via e-mail of sturen je een bericht via LinkedIn. Met vele extra’s, zoals een hoog salaris of een auto van de zaak, proberen ze je over te halen om te solliciteren. Je stuurt je cv op en je hoort vervolgens niets meer van de betreffende recruiter. Totdat blijkt dat deze zogenaamde ‘recruiter’ je persoonlijke gegevens heeft gebruikt om identiteitsfraude mee te plegen.
Phishing
De methode die deze oplichters gebruiken, heet phishing. Ze doen zich dan voor als een betrouwbaar persoon of bedrijf, bijvoorbeeld LinkedIn. Je ontvangt een mailtje met de mededeling dat je profiel in zoekresultaten is verschenen. En door het aanklikken van de link zou je meteen kunnen zien welke bedrijven er zoal geïnteresseerd zouden zijn. In feite word je via dat linkje doorgestuurd naar een nepwebsite. Nietsvermoedend voer je je inloggegevens van LinkedIn in, met als gevolg dat de oplichter nu toegang heeft tot je officiële LinkedIn-account. Het is ook nog mogelijk dat je, door het aanklikken van die link, malware op je computer of telefoon installeert.
Valse vacatures
Naast phishing moet je ook alert blijven op valse vacatures. Iedereen kan in principe een vacaturetekst publiceren, maar niet iedereen hoeft dan ook per se een legitiem bedrijf te zijn. Neemt de recruiter uit het niets contact met je op, met de boodschap dat je de perfecte kandidaat bent? Krab jezelf dan tweemaal achter de oren voordat je een Google-formulier gaat invullen en geld betaalt voor zogenaamde trainingen.
Geld toekrijgen lijkt leuk, maar er is geen enkel bedrijf dat hiervan een gewoonte maakt. In de meeste gevallen is het gewoon een manier om achter je bankgegevens te komen.
Maatregelen
LinkedIn heeft aangegeven alles in het werk te stellen om oplichters te weren, maar ook grote, professionele bedrijven zijn niet altijd onfeilbaar. Het is dus van cruciaal belang om zelf ook de nodige maatregelen te treffen:
1. Veilig internetten
Omdat openbare netwerken slecht beveiligd zijn, kan in principe iedereen meekijken met je online activiteiten. Ook als je je thuisnetwerk hebt beveiligd met een sterk wachtwoord, loop je nog altijd het risico om een schadelijke link aan te klikken of website te bezoeken.
Gebruik daarom altijd een VPN voordat je verbinding maakt met het internet. Je brengt daarmee een versleutelde verbinding tot stand, dat voorkomt dat hackers de uitgewisselde gegevens kunnen onderscheppen. Dankzij de encryptie kunnen ze de gegevens niet meer lezen. En omdat je IP-adres wordt afgeschermd, kunnen ze de afzender ook niet meer achterhalen. Een VPN biedt ook bescherming tegen malware en verdachte websites.
2. Controleer
Controleer altijd of de afzender van een bericht ook echt degene is met wie je te maken denkt te hebben. Google de naam van het bedrijf waarvoor ze zogenaamd werken. Een telefoontje naar de HR-afdeling van het officiële bedrijf heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.
3. Bescherm je gegevens
Zet je instellingen altijd op ‘privé’. Je hoeft je telefoonnummer en foto’s niet te delen met de hele wereld, en vooral niet met oplichters. Bij veel sociale media staan de instellingen automatisch op ‘openbaar’. Je zult dus zelf actie moeten ondernemen om dit aan te passen. Kies ook zorgvuldig je wachtwoorden uit en gebruik bij voorkeur multifactorauthenticatie. Hergebruik nooit wachtwoorden voor meerdere accounts.