Voor organisaties die moeten voldoen aan de NIS2-richtlijn, is het behalen van een ISO 27001 certificering een essentiële eerste stap. Door de implementatie en certificering van ISO 27001 kunnen organisaties aantonen dat zij de noodzakelijke technische en organisatorische maatregelen hebben getroffen om gevoelige gegevens adequaat te beschermen.
Wat is de NIS2-richtlijn?
De NIS2-richtlijn (Network and Information Security 2) is een nieuwe Europese wetgeving die tot doel heeft de cybersecurity binnen de Europese Unie te versterken. Deze richtlijn verplicht organisaties in essentiële sectoren om passende technische en organisatorische maatregelen te nemen om cyberrisico’s effectief te beheersen. In tegenstelling tot zijn voorganger, streeft NIS2 naar de standaardisatie van kaders voor eenvoudiger goedkeuring en harmonisatie, terwijl er robuustere maatregelen voor cyberbeveiliging worden geïntroduceerd.
Voordelen van ISO 27001
Organisaties die zich voorbereiden op de NIS2-richtlijn kunnen een significante stap zetten door een Information Security Management System (ISMS) volgens de ISO 27001 norm te implementeren en te certificeren. De voordelen van ISO 27001-certificering zijn onder andere:
- Een gestructureerde benadering voor risicobeheersing en informatiebeveiliging.
- Onafhankelijke audit en certificering als bewijs van naleving, bij een organisatie zoals LRQA.
- Conformiteit met internationale normen en best practices voor cybersecurity.
- Een continu verbeteringsproces om bij te blijven met veranderende dreigingen en risico’s.
- Versterkt vertrouwen van klanten, leveranciers en toezichthouders in de beveiliging van gevoelige gegevens.
De NIS2-wetgeving en ISO 27001-certificering zijn nauw met elkaar verbonden wanneer het gaat om het aantonen van naleving op het gebied van cybersecurity. Een ISO 27001-certificaat impliceert dat de organisatie voldoet aan vele vereisten op het gebied van risicobeheersing, beleid, procedures en technische beveiligingsmaatregelen.
Toepassingsgebied van NIS2
NIS2 is van toepassing op alle bedrijven, leveranciers en organisaties die essentiële of belangrijke diensten leveren voor de Europese economie en samenleving. Het toepassingsgebied wordt aanzienlijk uitgebreid, waarbij diverse nieuwe sectoren als ‘essentieel’ worden aangemerkt.
Voorbeelden van essentiële entiteiten onder NIS2:
- Ruimtevaart
- Afvalwaterbeheer
- Overheidsdiensten
- Beheerde serviceproviders
- Aanbieders van datacenterdiensten
Voorbeelden van belangrijke entiteiten onder NIS2:
- Postdiensten
- Chemische productie en verwerking
- Voedselproductie
- Productie van kritieke producten zoals medische apparatuur
- Digitale dienstverleners zoals zoekmachines en sociale media
- Openbare elektronische communicatienetwerken en -diensten