Het enkelvoudige besturingssysteem is niet opgewassen tegen hedendaagse uitdagingen en moet plaats maken voor een netwerkachtige structuur.
Op diverse terreinen, zoals financiën, samenleving, milieu en politiek, gaan de ontwikkelingen razendsnel. Elke onderneming die de opstartfase heeft overleefd, is vervolgens meer ingericht voor optimale efficiëntie dan voor optimale strategische wendbaarheid. Daardoor is het lastig tot onmogelijk om in hoog tempo een veranderingsproces op gang te brengen.
Acht processen
Het enkelvoudige besturingssysteem kan worden aangevuld met een wendbare, netwerkachtige structuur met geheel eigen processen. Dit aanvullende deel kan flexibeler, sneller en creatiever reageren. Het steunt op acht processen. Ten eerste het scheppen van een gevoel van urgentie rond één grote kans, ten tweede het bouwen en onderhouden van een sturende coalitie, ten derde het formuleren van een strategische visie, ten vierde het communiceren daarvan.
Ook het wegnemen van drempels en het vieren van goede resultaten zijn van invloed, en ten slotte spelen blijven leren van ervaringen en het institutionaliseren van veranderingen in de bedrijfscultuur een rol.
Bronnen: Management Executive en Holland Belgium Management Review