Stel jezelf eens de vraag: hoe goed ken ik mijn teamleden eigenlijk? Wat drijft en motiveert hen? Uit onderzoek blijkt dat 38 procent van de managers de relatie met collega’s puur zakelijk houdt. Een op de vijf managers voelt zich zelfs ongemakkelijk als collega’s vragen stellen over hun privéleven. Verbinding creëren op de werkvloer is dus niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar in de huidige tijd van hoog personeelsverloop en een krappe arbeidsmarkt is een sterke connectie met collega’s juist extra belangrijk. In deze blog geef ik je 3 concrete handvatten om deze belangrijke verbinding met je team op te zoeken.
Zet alle neuzen dezelfde kant op
Talloze onderzoeken onderstrepen het belang van verbinding binnen organisaties. Het werkt positief door op de tevredenheid, veiligheid én betrokkenheid van medewerkers. Maar hoe kom je als manager tot die belangrijke verbinding met medewerkers? Natuurlijk zijn er informele aspecten die hieraan bijdragen, zoals gezellige kwartaalmeetings of teamuitjes. Dit biedt de kans om elkaar beter en op een andere manier te leren kennen, wat het teamgevoel vergroot. Maar verbinding op de werkvloer heeft ook een formele kant; alle neuzen dezelfde kant op krijgen. Daar spelen bedrijfsdoelstellingen een grote rol in. Wat houden ze in en waarom zijn ze opgesteld? Zorg dat medewerkers precies weten wat de visie van het bedrijf is en betrek ze bij het opstellen van doelen zodat ze gemotiveerd zijn om deze na te streven. Open en duidelijke communicatie is hierbij cruciaal. Wees transparant over bedrijfsbeslissingen en geef hier regelmatig updates over.
Zorg voor tweerichtingsverkeer
Toch kun je er niet omheen: verbinding is tweerichtingsverkeer. Je kunt als manager nog zo hard je best doen om je medewerkers te leren kennen en een band op te bouwen, als zij zich niet verbonden voelen met de organisatie als geheel of niet toegewijd zijn, hebben jouw pogingen geen zin en zal het niet leiden tot meer betrokkenheid. Integendeel, medewerkers die zich niet verbonden voelen met de organisatie zijn vaak minder productief, zullen eerder van baan switchen en dat kan uiteindelijk zelfs resulteren in een afname van klanttevredenheid. Daarom is het zaak om een cultuur te vormen waarin iedereen zich gewaardeerd voelt, de kans krijgt om te groeien en hierdoor ook zelf gemotiveerd is om betrokken te zijn bij de organisatie. Verbinding is een basisingrediënt voor zo’n cultuur, maar het is niet het enige wat nodig is. Meestal staat verbinding in een driehoek met autonomie en competentie.
Waarborg autonomie en competentie
Voldoende autonomie geven aan medewerkers is belangrijk om de betrokkenheid in de organisatie hoog te houden. Geef medewerkers de ruimte om hun functie op hun eigen manier in te vullen. Dit kan gaan om flexibele arbeidsvoorwaarden over waar of wanneer iemand werkt, maar ook over inspraak in werkzaamheden of projecten die iemand oppakt. Vraag tijdens een persoonlijk gesprek wat deze persoon nodig heeft om tot zijn of haar recht te komen en hoe je dit als organisatie faciliteert. Zo leer je elkaar ook weer beter kennen. Voor competentie draait het om de vraag of iemand mag doen waar hij of zij goed in is én of hij of zij hier ook erkenning voor krijgt. Ontdek iemands sterke punten en vraag naar zijn of haar wensen om door te groeien. Het motiveren van een feedbackcultuur helpt je hierbij. Geef als manager het goede voorbeeld door regelmatig om feedback te vragen. Dit bouwt vertrouwen op en laat zien dat je waarde hecht aan continue verbetering.
Een gelukkige werkplek
Investeren in de connectie die nodig is om als bedrijf één geheel te zijn, zorgt voor meer loyaliteit, betrokkenheid, werkplezier en werkgeluk. En dat komt uiteindelijk weer ten goede aan de groei van je bedrijf. Natuurlijk hoef je als manager niet met iedereen beste vrienden te zijn en je hele persoonlijke leven te delen. Maar een basis van vertrouwen en openheid is onmisbaar voor een werkplek waarin werkgeluk hoog in het vandaal staat. Daar plukt iedereen uiteindelijk de vruchten van.
Door: Marieke Veenstra, talent en development director bij Neomax|Olgreen