Wil je doorstoten naar de top, werk dan aan vaardigheden die een effectieve aanvulling zijn op waar je al het best in was. Om van goed naar beter te gaan, moet je voor jezelf zoeken naar het businessequivalent van de crosstraining voor de marathonloper.
Helpende vragen
Waar gebeurd: manager A is zéér goed in zijn kerntaken – maar mindere goede B krijgt de topbaan die A in gedachten al binnen had gehengeld. Wat was er mis met A? Op zich niets, bleek uit een informele 360-gradenscan.
Stel je teamleden, collega’s en bazen de volgende vragen, persoonlijk of per mail:
- Welke leiderschapsvaardigheden zijn mijn kracht?
- Is er iets wat ik doe dat als een fatale tekortkoming kan worden gezien? Iets wat mijn carrière kan laten ontsporen of waardoor ik kan mislukken in mijn huidige functie als ik er niet aan werk?
- Welke leiderschapskwaliteit zou, als ik erin uitblink, de grootste impact hebben op de productiviteit of effectiviteit van de organisatie?
- Welke van mijn leiderschapskwaliteiten hebben de meest substantiële invloed op jou?.
Zwaktes verbergen
Hij had hooguit niet de gedroomde combinatie van vaardigheden in huis, die zijn kernvaardigheden optimaal uit de verf lieten komen. Het is tamelijk simpel en rechttoe, rechtaan om je zwaktes te verbeteren: je kunt lineaire, meetbare resultaten boeken door basistechnieken aan te leren en te oefenen. Maar verbeteren waar je al goed in bent, is een heel andere zaak – weten John Zenger, Joseph Folkman en Scott Edinger, Amerikaanse consultants die 360-gradenscans van duizenden executives wereldwijd analyseerden.
In dat geval moet je om merkbaar beter te worden werken aan aanvullende vaardigheden (non-lineaire ontwikkeling). Het is net als bij een ervaren marathonloper: die kan zich op een gegeven moment alleen nog maar verbeteren door aan crosstraining te doen (met krachttraining, zwemmen, yoga, noem maar op), niet door nóg langer te lopen.
Om van goed naar beter te gaan moet je voor jezelf zoeken naar het businessequivalent van crosstraining. Als je uitblinkt in techniek bijvoorbeeld, kan het ontwikkelen van je communicatieve vaardigheden je expertise zichtbaarder en toegankelijker maken voor je medewerkers. Het interactie-effect is vele malen groter dan wat elk van de vaardigheden afzonderlijk kan opleveren. Vergelijk het maar met de combinatie lijnen-sporten als je wilt afvallen, die meer zoden aan de dijk zet dan alleen lijnen of alleen sporten.
Kernvaardigheden en succes
De onderzoekers bekeken ruim een kwart miljoen 360-gradenscans van zo’n 30.000 leiders en ontdekten dat sommige combinaties van vaardigheden in significant hogere leidersschapseffectiviteit resulteerden dan andere. Zestien kernvaardigheden correleren sterk met (leiderschaps)succes, zoals ‘focust op resultaten’, ‘innoveert’, ‘toont eerlijkheid en integriteit’, ‘toont vakkennis en technische expertise’.
Elk van die zestien kernvaardigheden blijkt te worden versterkt door een set van aanvullende vaardigheden.
Ergo: het is zaak om (1) uit te zoeken wat je kernvaardigheden zijn, (2) welke vaardigheden die kernvaardigheden op zo’n manier versterken dat je als leider nog beter uit de verf komt en (3) je die vaardigheden eigen te maken. De onderzoekers hebben hun bevindingen over gelukkige matches in schema gezet. Wie zich de juiste combinaties eigen maakt, wacht een forse beloning: je wordt onmisbaar voor je bedrijf.
(Bron: John H. Zenger, Joseph R. Folkman en Scott K. Edinger in Harvard Business Review)