Mooi begrip, leiderschapsontwikkeling. En het dekt de lading. Letterlijk zou je kunnen lezen dat je leiderschap opkomt als het ontdoet van wat het tegenhoudt, de wikkels ofwel je ‘conditioneringen‘. Je ONT wikkelt zo lang tot de mooie kern die een ieder in ons heeft ongecensureerd naar buiten schijnt.
Hoe en op welke manier die kern schijnt, is voor ieder van ons anders. Het is dan ook niet te vangen in principes, regels of normen. Alhoewel zaken als ‘visionair', ‘luistert goed', is ‘empatisch' et cetera natuurlijk heel (sociaal) wenselijk klinken, zijn het idealiseringen van een conceptuele, bedachte, manier van ‘zijn'. En op het moment dat je daaraan gaat ‘werken', raak je uiteindelijk verstrikt tussen ‘je ware zijn' en het bedachte beeld dat je nastreeft.Eenieder van ons heeft prachtige kwaliteiten, tegelijkertijd zijn we vaak niet vrij om echt te kiezen voor het inzetten van die kwaliteiten. De zaken waar we juist zo sterk in zijn, zijn aangeboren en overontwikkelde reflexen waarmee we ons vanaf onze geboorte ons staande hebben gehouden in de wereld. We hebben we ons hele leven ‘geoefend' om op bepaalde manieren om te gaan met situaties, mensen of gebeurtenissen. Deze overlevingsstrategieën (conditioneringen) zijn succesvol gebleken: je bent er nog. Echter, je zit ook (onbewust) vast aan deze reflexen. Je gebruikt ze te pas en te onpas, meestal zonder dat je er erg in hebt; de diepste reflexen hebben vele uitingsvormen. Kwaliteiten worden daarmee al te vaak valkuilen die zich tegen jezelf en/of anderen keren.
Leiderschapsontwikkeling gaat over het bewust worden van deze reflexen. Als je ze bewust wordt, hoef je ze niet meer te zijn en niet meer te manifesteren. Je laat de spreekwoordelijke wikkels los. Er ontstaat ruimte aan de binnenkant, in jezelf. In deze ruimte is er steeds meer plaats voor je intuïtie waarmee je daden meer en meer raken afgestemd op wat er is. En, als er ruimte ontstaat aan de binnenkant, ontstaat er ook ruimte aan de buitenkant. Ruimte voor anderen om (dit pad) te volgen, te groeien en te bloeien.
Bron: Brend Seinen, Passie in Bedrijf.
Tip
– Lees ook: Leiderschap in organisaties. Crisis in leiderschap – op zoek naar nieuwe wegen.