Laptoptassen, werktassen, aktetassen. Ze zijn een must voor wie zich dagelijks met zijn of haar laptop naar kantoor spoedt. Maar wie doen dat eigenlijk nog? We worden nog steeds gesommeerd om zoveel mogelijk thuis te werken.
De tijd dat we ontspannen en ‘zoals gewoonlijk’ met onze werktas naar kantoor spoedden, ofwel met de fiets of het openbaar vervoer, is voor veel mensen alweer een hele tijd geleden. ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ is de roep van de Rijksoverheid. Sinds de coronacrisis worden we gesommeerd om thuis te werken als dat mogelijk is. In hoeverre daaraan gehoor wordt gegeven, blijkt nauwelijks te berekenen.
Er is nog altijd veel woon-werkverkeer
Veertig procent van de werkenden bleek vorig jaar nog gewoon naar het werk te gaan. Dit zijn cijfers afkomstig van een enquête van ING onder ruim tienduizend respondenten in april 2020. Zij zijn in de meeste gevallen fysiek gebonden aan een locatie om te werken, zo wordt gemeld. Desalniettemin lijkt zestig procent zoveel mogelijk thuis te werken of kan zijn of haar werk helemaal niet uitvoeren.
Begin 2021 meldde huidig demissionair premier Rutte dat tachtig procent van de mensen die thuis kunnen werken dit ook daadwerkelijk doen. Deze cijfers blijken echter niet na te trekken en worden door velen in twijfel getrokken. Het valt rekenaars op dat er nog altijd veel woon-werkverkeer is en er ook nog eens een groot aantal besmettingen wordt gemeld, afkomstig van de werkvloer. Dat geeft te denken.
Soms is het gewoonweg niet mogelijk om thuis te werken, een andere keer neemt iemand het risico om toch naar kantoor te gaan. Dat laatste lijkt steeds vaker aan de hand omdat mensen het zat zijn om dagenlang thuis te zitten. Het vraagt flink veel uithoudingsvermogen, vooral als contact met collega’s minimaal is of zelfs helemaal niet meer aan de orde. Met een schoudertas voor naar kantoor werkloos in de hal, blijkt de sleur toe te slaan.
Combinatie thuis- en op kantoor werken
Je hoort echter ook andere geluiden. Namelijk dat een groot aantal thuiswerkers hier eigenlijk wel heel relaxed onder is en niet anders meer zou willen. Volgens data die het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verzamelde naar aanleiding van verschillende onderzoeken en een eigen onderzoek (2020) verwacht veertig tot zestig procent van de thuiswerkers dat ook na de coronacrisis voor een groot deel of definitief te blijven doen.
De voorkeur van veel mensen gaat uit naar een afwisseling tussen beide. Een paar dagen thuiswerken en een paar dagen naar kantoor, zo meent het KiM, het adviesorgaan dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat adviseert over mobiliteitsvraagstukken. Hieruit blijkt weliswaar een behoefte aan thuiswerken, maar óok een behoefte aan werken op kantoor. Dat heeft onder andere te maken met het contact met collega’s. Alleen maar thuiswerken moet je kunnen. Dagenlang in je eentje aan de keukentafel of aan een bureau in de logeerkamer werken, kan niet iedereen. Vaak wordt ook geduid op het feit dat je, als je naar kantoor gaat, jezelf in een leuke outfit hijst en je mooiste laptoptas draagt. Steeds maar in een joggingbroek of iets soortgelijks thuis achter de laptop zitten, is niet voor iedereen even relaxed.
Voordelen van thuiswerken
De voordelen zijn uiteraard dat je die joggingbroek juist wel aan kan en je geen reistijd hebt. Bovendien blijken thuiswerkers flink veel productiever te zijn dan zij die op kantoor werken. Dat is voor de werkgever vooral een voordeel, maar biedt ook de werknemer veel voldoening. Daarnaast voelt thuiswerken voor veel mensen een stuk vrijer.
Nadelen van thuiswerken
De nadelen noemden we al eerder. Dagelijks die joggingbroek aan is op een gegeven moment niet leuk meer. Bovendien is werk en privé scheiden niet voor iedereen even gemakkelijk. Vooral als er jonge kinderen bij betrokken zijn, gaat het nog wel eens mis. Er wordt in dat geval meer discipline van een werknemer gevraagd om een goede planning te maken en zich te kunnen concentreren. Belangrijk is dan de mogelijkheid van een afgezonderde werkplek die voorzien is van alles wat er nodig is: een goed bureau en een dito bureaustoel om aan te werken en eventueel de benodigde apparatuur zoals computer en printer. Het gebrek aan contact met collega’s is de meest gehoorde klacht. Het kan iemand de das om doen als hij of zij zich nauwelijks nog bij het werk betrokken voelt. Zo iemand raakt gemakkelijk in een isolement.
Al met al is moeilijk te voorspellen hoe het er na de coronacrisis uit zal gaan zien. Wie blijven thuiswerken en wie stoppen de laptop in de tas en gaan fulltime naar kantoor? En wie kiezen voor de combinatie van thuiswerken en kantoor? Wat wil de werkgever eigenlijk? Tijd voor een nieuw onderzoek.