Zijn Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen in staat hun ego te overwinnen en blij dat ze ongelijk hadden?
In de trein op weg naar Groningen lees ik een achteloos achtergelaten Spits van gisteren. Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen bespreken op pagina 2 de kansen van het Nederlands elftal. Vrijdagavond 13 juni speelt Nederland haar eerste wedstrijd tegen Spanje. De drie deskundigen geven in Spits de ploeg geen enkele kans en vellen vooraf een keihard oordeel over de bondscoach. Johan Derksen weet het zeker: ‘Er is geen systeem in de wereld dat Van Gaal aan winst tegen Spanje kan helpen’. De drie deskundigen kregen nog diezelfde avond ongelooflijk ongelijk. Al lezend vraag ik mij af met wat voor gevoel de drie hebben gekeken. Waren zij die avond de enige Nederlanders die niet blij waren met deze uitslag omdat ze er zo faliekant naast zaten of waren ze in staat om hun ego te overwinnen en blij dat ze ongelijk hadden? Natuurlijk moet nog blijken of het succes van deze bijzondere vrijdag kan worden voortgezet, maar deze wedstrijd staat voor goed in het geheugen gegrift, ongeacht het vervolg.
Leiders genieten van het resultaat van Louis. Het is fantastisch als je met je team een resultaat boekt dat eigenlijk niet kan. Als je samen alles wat er aan kwaliteit in het team in huis verzilvert. Als je het aandurft om te gaan voor innovatie en gelooft in je eigen kracht en visie. Het is geweldig dat je zo’n resultaat kunt halen met een combinatie van gelouterde professionals en onervaren nieuwe enthousiaste krachten. Als er een gezamenlijke ambitie is, teamspirit en een enorme passie om resultaat te boeken, verleg je de grenzen en sluit je af met een ‘high five’.
De sport is vaak een mooie bron voor metaforen die adviseurs gebruiken om leiderschap en samenwerking in organisaties te ontwikkelen. Vrijdagavond 13 juni 2014 spant voorlopig als ‘bron’ de kroon. Dit resultaat komt voor Nederland op een fantastisch moment. We lijken economisch weer wat uit het dal te komen en er ontstaat ambitie. We staan voor de enorme opgave om onze verworvenheden in het publieke domein op het gebied van inkomen, zorg en onderwijs vast te houden en tegelijk betaalbaar te maken. Innovatie en systeemverandering zijn geen liefhebberijen van verantwoordelijke politici, maar pure noodzaak om het in Nederland samen goed of zelfs beter te hebben. Onze politiek en samenleving kent daarbij, net als in de sport, ook veel commentatoren langs de lijn. Mensen die het beter weten en vooral roepen dat het zo niet moet. Het is de kunst van leiders om toch koers te houden en te gaan voor innovatie en resultaat. Als het lukt om mensen te bezielen, ontstaat een emotionele betrokkenheid die tot ongekende resultaten leidt. Ik wens publieke leiders veel eigenwijsheid toe!
Wim Schreuders is zelfstandig interim-manager/adviseur/coach en werkt via zijn eigen onderneming Public Servants BV voor het publieke domein. Hij heeft een brede ervaring als verandermanager in de publieke sector. Lees ook zijn boeken Meer door minder in het publieke domein en Meesterlijk Middenmanagement.