De cryptomunt Bitcoin is de laatste tijd opnieuw vaak aanwezig in het nieuws, met een nieuwe “all time high” waarde van net geen €70.000, Bitcoin-ETF’s die op de beurs worden gelanceerd en Europese overkoepelende cryptowetgeving die later dit jaar van kracht gaat.
De drijvende kracht achter Bitcoin is blockchain-technologie en veel mensen denken dat deze cryptomunt in feite de enige toepassing ervan is. Maar niets is minder waar.
Blockchain is een veelzijdige en krachtige technologie met toepassingen die veel verder kunnen gaan dan alleen maar Bitcoin. De unieke eigenschappen van de technologie, zoals decentralisatie, transparantie, peer-to-peer, onveranderlijkheid en veiligheid, maken het bij uitstek geschikt voor talrijke innovaties in diverse sectoren. Sterker nog, deze technologie heeft de capaciteit om onze maatschappij in de vroege 21ste eeuw vorm te geven, vergelijkbaar met hoe het internet dat aan het einde van de 20ste eeuw deed.
In dit artikel gaan we dieper in op enkele innovatieve toepassingen van blockchain.
Altcoins
Om te beginnen blijven we even in de cryptowereld! Bitcoin mag dan wel de eerste, bekendste, populairste, en duurste cryptomunt zijn, maar er zijn honderden andere cryptomunten op de markt, die samen zelfs een grotere marktkapitalisatie hebben dan Bitcoin. Alle cryptomunten die geen Bitcoin zijn, worden altcoins genoemd. Sommige lijken qua opzet en doel op Bitcoin, terwijl andere cryptomunten een radicaal andere richting uitgaan.
De beste crypto’s om nu te kopen niet noodzakelijk de Bitcoin-klonen zijn, maar dat de variatie binnen de altcoinmarkt ongelofelijk uitgebreid is. Je hebt altcoins waarmee je videogames kan spelen binnen een gesloten crypto-ecosysteem, met anderen kan je NFT’s maken en kopen, specifieke crypto-apps maken, enzovoort.
Hoewel blockchain voor veel meer dan alleen maar crypto kan worden gebruikt, blijven altcoins dus voorlopig nog de meest voorname toepassing ervan. Deze sluipen ook in een of andere vorm in een aantal van de andere sectoren die we nu zullen toelichten.
Gedecentraliseerde Financiën (DeFi)
Blockchain kan worden gebruikt om een efficiënter en transparanter financieel systeem te creëren. Dit was in feite zelfs het oorspronkelijke hoofddoel van Bitcoin en cryptocurrency in het algemeen!
Het concept van DeFi (Decentralized Finance) verwijst naar een brede waaier aan financiële diensten die worden aangeboden via gedecentraliseerde blockchain-platforms, zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen zoals een bank. Bij financiële diensten moet je denken aan zaken zoals geld lenen, uitlenen, handelen, verzekeren, sparen, verdienen, enzovoort. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door slimme contracten op een blockchain.
Slimme contracten (Smart Contracts) zijn digitale contracten op een blockchain die automatisch worden uitgevoerd wanneer vooraf bepaalde voorwaarden worden geactiveerd. Er is geen bureaucratie mee gemoeid. Zodra X actief wordt (bijvoorbeeld een bepaalde hoogte bereikt of een andere parameter haalt), zal Y gebeuren. Dit schept betrouwbare, veilige en transparante financiële transacties want die worden in een onwijzigbare programmacode gegoten.
Met DeFi op een blockchain kan de financiële wereld dus een pak democratischer worden. Iedereen met een internetverbinding kan toegang krijgen tot financiële diensten, ongeacht hun locatie of achtergrond. Dit kan vooral nuttig zijn in regio’s met beperkte toegang tot traditionele bankdiensten.
Voor jou in Nederland zal dit wellicht niet meteen een levensveranderende toepassing zijn, maar voor iemand in een hut in Afrika of ergens in de jungle in Latijns-Amerika of Azië opent dit een volledig nieuwe wereld.
Dit kan ook leiden tot lagere kosten voor consumenten en bedrijven, en tot snellere en veiligere transacties.
Verkiezingen
Verkiezingen en eerlijke stemprocessen zijn cruciaal voor het goed verlopen van een democratie, maar het is een feit dat deze vaak geplaagd worden door zorgen over fraude en transparantie. Als je het debacle van de verkiezingen in de Verenigde Staten uit 2020 hebt gevolgd, zal je wel begrijpen dat dit echt een probleem kan vormen.
Blockchain kan deze processen veiliger en transparanter maken. Door stemmen op een blockchain vast te leggen, kan elke stem worden geverifieerd en getraceerd, terwijl de anonimiteit van de kiezer wordt behouden. Veilig, transparant, onherroepelijk – de kracht van blockchain in werking om democratie te waarborgen.
Daarnaast is het niet voor iedereen even eenvoudig om naar een stembureau te trekken en effectief te stemmen. Via een mobiele blockchain-app kan je dit gewoon vanuit huis doen.
Deze technologie kan de drempel voor kiezers verlagen en de integriteit van verkiezingen versterken door het risico van manipulatie en fraude te verminderen.
Eigendom en vastgoed
Traditionele eigendomsregistratiesystemen zijn vaak omslachtig en gevoelig voor fouten, fraude en een andere interpretatie door een bepaalde rechter. Blockchain kan ook de manier veranderen waarop eigendom en vastgoed worden beheerd door overeenkomsten en eigendomsrechten vast te leggen op een “immutable” (onveranderlijke) blockchain. Dit is trouwens ook een bekend concept binnen de cryptowereld op het vlak van eigendom van cryptomunten.
Gedaan met tijdrovende en dure processen met middelmannen zoals een notaris. Door eigendomsovereenkomsten en -rechten op een blockchain vast te leggen, kunnen deze zaken transparanter, goedkoper en veiliger worden gemaakt.
Een ander aspect van “eigendom” heeft te maken met auteursrecht. Je kan je werk registreren op een blockchain om je eigendomsrechten finaal vast te leggen en een eerlijkere vergoeding te krijgen voor het gebruik ervan. Een uitstekend en bekend voorbeeld hiervan zijn NFT’s (Non-Fungible Tokens), die unieke digitale certificaten op een blockchain vertegenwoordigen.
Digitale identiteit
Een ander “hot topic” in onze hedendaagse digitale maatschappij is cybersecurity, met andere woorden de veiligheid van je gegevens op het internet. Momenteel zijn identiteitsgegevens vaak gefragmenteerd en worden ze opgeslagen in verschillende databases, wat het risico op identiteitsdiefstal en fraude verhoogt. Dit is ook een reden waarom cryptocasino’s steeds populairder worden.
Blockchain kan een gedecentraliseerde en veilige manier bieden om je identiteit te beheren. Hiermee kan je meer controle krijgen over welke gegevens je online zet.
Bedrijven zoals Microsoft werken reeds aan blockchain-gebaseerde identiteitsoplossingen die gebruikers in staat stellen hun eigen identiteitsgegevens te beheren en te delen met partijen naar keuze, zonder afhankelijk te zijn van centrale autoriteiten. Dit kan niet alleen de privacy verbeteren, maar ook de toegang tot diensten vereenvoudigen voor mensen zonder formele identiteitsbewijzen, zoals vluchtelingen.
Andere toepassingen
Naast de bovenstaande grote sectoren zijn er nog talrijke andere zaken die sterk kunnen baten bij het gebruik van blockchain, zoals:
- Gezondheidszorg: veiligere en efficiëntere uitwisseling van medische gegevens
- Toeleveringsketens: een gedistribueerd en onveranderlijk register waarin alle transacties en verplaatsingen van goederen worden vastgelegd
- Energiehandel: peer-to-peer energiehandel zonder tussenkomst van een energiebedrijf
- Liefdadigheid: transparante en traceerbare donaties waarbij je precies kan zien hoe je geld wordt gebruikt
De gedecentraliseerde en open aard van blockchain moedigt innovatie en creativiteit aan, wat een uitstekende voedingsbodem is voor wereldveranderende technologie. Het is onmogelijk om accuraat de toekomst van onze technologische maatschappij te voorspellen, maar de kans is groot dat blockchain er een centrale rol in zal spelen.