In elk bedrijf is bedrijfshulpverlening belangrijk om de veiligheid van medewerkers en bezoekers te waarborgen. Iedere werkgever is daarom verplicht adequate bedrijfshulpverlening te organiseren en één of meer bhv’ers aan te wijzen. Het aantal bhv’ers dat noodzakelijk is, hangt af van de grootte van het bedrijf en de risico’s die er spelen. Als leidinggevende ben je echter wellicht ook benieuwd hoeveel werktijd je geselecteerde werknemers kwijt gaan zijn aan hun BHV-taak. Het antwoord daarop proberen we te schetsen in dit artikel.
Basiscursus
Een bhv’er is geen bhv’er totdat hij of zij met succes de BHV-cursus heeft afgerond. Dit is een verplicht onderdeel van bedrijfshulpverlening. Een bhv’er moet immers wel weten wat hij moet doen. De eerste tijdsinvestering is daar de basiscursus BHV. De duur van zo’n BHV-basiscursus kan variëren, maar bedraagt over het algemeen ‘slechts’ tussen de 8 en 16 uur. In sommige gevallen gaat het om een eendaagse cursus, maar de uren kunnen ook over meerdere dagen verdeeld worden. De factoren die van belang zijn in het daadwerkelijke aantal uren zijn de specifieke cursusaanbieder en de variant van de training. Een volledig begeleide training duurt twee dagen, maar het is ook mogelijk om de cursus (deels) online te volgen, met al dan niet een praktijkdag.
Herhalingscursus
Na het voltooien van de BHV-basiscursus ben je niet automatisch voor de rest van je leven bhv’er. Hoewel er geen wettelijke norm voor is, zullen jouw bhv’ers regelmatig een herhalingscursus moeten volgen om bhv’er te kunnen blijven ze en hun vaardigheden up-to-date te houden. Vaak gebeurt dit één keer in de een of twee jaar. De duur van zo’n BHV-herhalingscursus is echter doorgaans wel korter dan die van de basiscursus, omdat het nu eenmaal om herhaling gaat. Houdt rekening met een training van tussen de 4 en 8 uur, afhankelijk van de specifieke inhoud en de behoeften van jouw organisatie. Tijdens deze cursussen gaan je medewerkers hun bestaande kennis en vaardigheden opfrissen, leren ze mogelijk nieuwe technieken en worden eventuele updates in de BHV-procedures behandeld.
Buiten de cursus om
Buiten de daadwerkelijke training om zijn je bhv’ers echter nog wel meer tijd kwijt aan hun taak. Tussendoor is het belangrijk om tijd te investeren in het onderhouden en ontwikkelen van hun vaardigheden en kennis. Het is noodzakelijk dat bhv’ers herhalingsoefeningen regelmatig uitvoeren om zo hun vaardigheden op peil te houden. Daarnaast is het opzetten en simuleren van oefenscenario’s is een belangrijke manier voor bhv’ers om hun reactie op noodsituaties te testen en ook andere werknemers te conditioneren voor dergelijke situaties. Verder kunnen er ook vergaderingen zijn voor bhv’ers. Deze investering in tijd is van belang om ervoor te zorgen dat jouw bhv’ers altijd paraat zijn en in staat zijn om snel en doeltreffend te handelen tijdens noodsituaties om zo de veiligheid van hun collega’s op de werkplek te waarborgen.
Leuk is anders, natuurlijk, want dit is tijd die jouw personeel niet zijn of haar eigenlijke werk besteedt. Maar het hebben van een BHV-team is nu eenmaal verplicht en het goed organiseren daarvan is je eigen verantwoordelijkheid. Dit is echter in het belang van iedereen in de werkomgeving. Daarom kun je zeggen dat het goed bestede tijd is.