Ieder bedrijf of iedere organisatie met minimaal één werknemer in dienst heeft te voldoen aan de Arbowet. Die dicteert onder andere dat werknemers voorzien moeten worden van een ergonomische werkplek. Dat is uiteindelijk zowel in het voordeel in de werknemer als de werkgever, want een ergonomisch ingerichte werkplek voorkomt lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekklachten en polsblessures. Het voorkomt ziekteverzuim en is beter voor het concentratievermogen en dus ook de productiviteit van personeel. Maar hoe zorg je dan voor ergonomische werkplekken voor je werknemers?
Investeer in verstelbaar meubilair
Een belangrijke basis voor een ergonomische werkplek is verstelbaar meubilair. Om te beginnen is een ergonomische bureaustoel kopen voor je medewerker essentieel. Deze kan ingesteld worden op het lichaam van de gebruiker, zodat deze in een ergonomische zithouding kan plaatsnemen. Let er daarbij op de zithoogte verstelbaar is, maar ook de zitdiepte, de rugleuning en de armsteunen. Daarnaast is het ook wenselijk dat het bureau in hoogte verstelbaar is, zodat de hoogte van het bureaublad kan aansluiten bij de hoogte van de correct ingesteld armsteunen van de bureaustoel. Beter investeer je meteen zit/sta-bureaus die medewerkers in staat stellen om een deel van de dag staand te werken, zodat ze niet dag in, dag uit alleen maar zittend de werkdag doorkomen.
Ergonomische accessoires
Naast het meubilair bestaan er ook nog ergonomische accessoires voor de werkplek die toevoegen aan ergonomische niveau daarvan. Zo bestaan er ergonomische muizen en toetsenborden. Dit zijn apparaten die de natuurlijke houding van de pols en handen ondersteunen, wat bij standaard muizen en toetsenborden niet het geval is. Dit vermindert de kans op RSI (repetitive strain injury). Daarnaast komen monitorverhogers vaak ook van pas om ervoor te zorgen dat de bovenkant van de monitor op ooghoogte kan komen te staan, zodat werknemers niet constant naar beneden of boven hoeven te kijken. Dit voorkomt nek- en schouderklachten. Voor werknemers die onverhoopt hun voeten niet plat op de grond kunnen plaatsen, komen voetensteunen van pas voor extra comfort en ondersteuning.
Aandacht voor de werkhouding
Ergonomische voorzieningen hebben weinig nut als medewerkers zelf niet weten wat een ergonomische zithouding is. Het is dus belangrijk om personeel daarvan bewust te maken als ze dat nog niet zijn. Belangrijke factoren zijn rechtop zitten, met de rug goed ondersteund door de rugleuning. De armen moeten ontspannen op het bureau of de armsteunen van de bureaustoel rusten in een hoek van 90 graden. Dat is ook de hoek waarin de knieën moeten staan terwijl de voeten plat op de grond rusten. De monitor staat bij voorkeur recht voor de medewerker en er niet schuin van, zodat hij of zij niet constant opzij hoeft te kijken of gedraaid gaat zitten. Regelmatig even bewegen is ook belangrijk. Overweeg daarom bijvoorbeeld te wandelen tijdens vergaderingen of stimuleer wandelen in de pauzes.
Zorg voor goede verlichting
Ook verlichting speelt een rol in het realiseren van een ergonomische werkplek. Dit omdat de ogen ook vermoeid kunnen worden en klachten kunnen ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om waar mogelijk voor voldoende natuurlijk licht te zorgen, maar daarbij wel te voorkomen dat dit voor verblinding of reflectie op het scherm zorgt. Gebruik eventueel dimbare lampen of bureaulampen, zodat de verlichting aangepast kan worden aan de behoeften van de werknemer zelf. Besteed ook aandacht aan de luchtkwaliteit, want die kan onder andere voor droge ogen zorgen. Kantoorlucht is vaak droog en vervuild. Overweeg een luchtzuiveraar en luchtbevochtiger toe te voegen aan de ruimte.
Thuiswerkplekken niet vergeten
Met de toename van hybride werken is het belangrijk om niet te vergeten dat ook thuiswerkplekken strikt genomen onder de verantwoordelijkheid van de werkgever vallen en dat het dus zaak is om ook deze ergonomisch in te richten. Wat je daarvoor kunt doen, is bijvoorbeeld een vergoeding bieden voor de aanschaf van ergonomisch meubilair. Adviseer de medewerkers in kwestie of laat ze adviseren door een expert, zodat ze ook thuis niet onnodig lichamelijke klachten ontwikkelen bij het werken.
Een ergonomische werkplek is geenszins luxe. Naast dat het een wettelijke verplichting is, is het ook een investering in de gezondheid en productiviteit van je personeel én in het voorkomen van ziekteverzuim. Een combinatie van de juiste hulpmiddelen en bewustzijn kan ervoor zorgen dat men zo ergonomisch mogelijk de werkdag doorkomt.