Uitzendbureaus zijn onmisbaar nu de arbeidsmarkt ontzettend krap is. Het kan daarom heel aantrekkelijk zijn om zelf ook een uitzendbureau te starten. Dit kun je doen als zzp’er, maar ook als bv of vof. Maar wat komt er allemaal kijken bij het starten van een uitzendbureau? Dat lees je in dit artikel.
Denk na over een branche
De meeste uitzendbureaus richten zich op een bepaalde branche, zoals zorg of onderwijs. Je hebt ook uitzendbureaus die klanten hebben binnen de overheid. Daarnaast zijn er weer detacheerders die zich vooral richten op een bepaalde groep werknemers, zoals studenten, vrouwen of 50-plussers. Wanneer je je specialiseert in een van de gebieden, zul je sneller naam maken binnen die branche. Tip: laat je branche of doelgroep terugkomen in de bedrijfsnaam of zorg ervoor dat je bedrijfsnaam extra herkenbaar is voor deze doelgroep of branche.
Zorg voor een financiële buffer
In principe betalen de werkgevers jou, waarna jij de werknemers weer uitbetaalt. Maar een werknemer krijgt salaris en dat kun je niet pas uitbetalen nadat de werkgever je heeft betaald. Dat zou de werknemer in grote problemen kunnen brengen, zoals het niet kunnen betalen van huur of andere rekeningen. Zorg daarom voor een financiële buffer. Wanneer je 10 mensen in dienst hebt, betaal je al gauw tienduizend euro. Dit moet je dan wel hebben.
Je kunt een financiële buffer opbouwen door bijvoorbeeld een lening te nemen bij familie, vrienden of kennissen. Ook kun je met een goed ondernemingsplan een bedrijfslening nemen bij de bank. Je kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat je een flinke spaarrekening hebt en privégeld investeert; als het goed is, gaat zich dat vanzelf uitbetalen.
Neem een zakelijke rekening
Om privé van zakelijk gescheiden te houden, is het nemen van een zakelijke rekening aan te bevelen. Dit is zelfs verplicht wanneer je een lening bij bijvoorbeeld de bank doet. Naast een zakelijke rekening is een G-rekening vaak gewenst door klanten. Hier kunnen jou klanten de reservering voor loonheffingen en omzetbelasting storten. Zo weet ook de klant zeker dat de werknemer zijn loonheffingen ontvangt.
Schaf goede uitzendsoftware aan
Iedereen die een eigen bedrijf start, moet investeren. Dus ook jij. Met goede uitzendsoftware zorg je voor een goed werkproces. Hiermee vind je gemakkelijk de juiste kandidaten, plaats je vacatures, beheer je de urenregistratie, zorg je voor een gemakkelijke manier van verloning en heb je inzicht in uren, omzet en marge.
Wees op de hoogte van wet- en regelgeving
Een uitzendbureau starten zonder enige kennis van wet- en regelgeving is geen slim idee. Naast administratie komen er veel wetten en regels te kijken bij een uitzendbureau. Denk aan arbodiensten, pensioenregelingen, sociale verzekeringen, arbeidscontracten. Ook is het verstandig om te zorgen voor een keurmerk en je aan te sluiten bij een brancheorganisatie.
Besteed overige taken uit
Naast het vinden van klanten en kandidaten, moet je dus ook alle administratieve taken op je nemen. Omdat je het liefst bezig bent met waar je van houdt, kun je de backoffice uitbesteden. Zo kun je ook je juridisch werkgeverschap uitbesteden, zodat je advies krijgt over wet- en regelgeving.