Aanwijzingen voor wat je écht wilt, liggen ook verborgen in wat je niet wilt. Achter ieder gevoel van onvrede, zoals pijn, spijt en jaloezie, ligt namelijk een verlangen. Met pijn bedoel ik dat schurende, onplezierige gevoel over je huidige situatie. Het is de emotionele staat die je ervaart waardoor je je chagrijnig, huilerig of boos voelt.
Bij langdurig negeren van deze emoties kan de pijn zich door te veel spanning ook manifesteren in je lichaam, met bijvoorbeeld buikpijn of hoofdpijn tot gevolg. Volgens het boeddhisme is de bron van je lijden het verlangen om je leven te beïnvloeden en te veranderen. Als je dus enorm baalt van een onderdeel van je werk, is dat een signaal dat je dit zo snel mogelijk wilt veranderen. Spijt ontstaat doorgaans als je dingen niet gedaan hebt die je achteraf wel had willen doen. Nu bestaat er ook spijt over dat wat je wel gedaan hebt, maar het blijkt dat je daar veel meer vrede mee hebt omdat dit een weloverwogen rationele keuze was of omdat je je gevoel hebt gevolgd. Ik ben zelf een groot voorstander van spijt hebben van de dingen die ik wel gedaan heb, in plaats van spijt van de dingen die ik niet gedaan heb – vanwege het simpele feit dat je leert van dingen die achteraf niet zo handig leken. Terwijl de spijt van iets wat je niet gedaan hebt aan je gaat knagen. Als een moedervlek die net ontstaan is en de hele tijd jeukt; hij gaat niet meer weg.
Vergeven
Bij spijt is de oplossing om jezelf te vergeven voor wat je gedaan hebt. Het is oké. We maken allemaal fouten. Ook al willen we liever geen fouten maken, toch gebeurt het en iedere keer leren we ervan. Tijd om jezelf aan te kijken en te accepteren dat je een fout gemaakt hebt en dat deze je verder gaat brengen. Vergeven is de hoop op een beter verleden opgeven. En dan is er nog een nare emotie: jaloezie. Jaloezie is een heel natuurlijke reactie op het feit dat anderen dingen hebben of goede eigenschappen hebben die wij (nog) niet bezitten. Zelfs in de dierenwereld komt jaloezie voor, van vogels tot apen. Overal zien we afgunst jegens zaken van iemand anders.
Hoewel het in onze maatschappij niet gezien wordt als een chique eigenschap om jaloezie te tonen, ligt er wel een bron van kennis. In plaats van te lijden door het gevoel dat je een ander benijdt, is het ook een kans om te leren. Verborgen achter de jaloezie ligt namelijk een verlangen. Jouw jaloezie kun je zien als een afspiegeling van wie je werkelijk wilt zijn. Probeer eens de gedachte toe te laten dat je kunt leren van de keren dat je afgunst ervaart. Wat zegt deze jaloezie over jou? Welke mensen benijd je en waarom?
Duiveltjes op je schouder
Voelen en nadenken over wat je echt wilt, is ontzettend lastig als er allerlei stemmetjes in je hoofd zitten die je ervan proberen te overtuigen dat het toch niet gaat lukken. Die fictieve duiveltjes op je schouder die fluisteren dat je pijn en spijt tegemoet gaat. Stemmen die je doen geloven: ik kan dit niet. Ik heb niet de juiste achtergrond of ervaring. Of veel erger: ik ben het niet waard. Herkenbaar?
Helpende vragen
Probeer dan eens deze vragen te beantwoorden:
- Wat zou ik graag doen als niemand meekijkt?
- Ik heb een toverstafje. Alle opleidingen, ervaring en geld heb ik op zak. Welk werk zou ik dan het allerliefste doen?
- Wat ik ook ga doen, het wordt een grandioos succes. Welke droom zou ik dan volgen?
Bron: Wat wil je echt?
Door: Sandra Klijn