Hoe ontwerp je nu een effectief onlinecoachtraject? Door kennis en ervaring wijs geworden kunnen de auteurs Eskil Elfferich en Marjanne Peters-Burgers dat steeds preciezer aangeven. In dit artikel geven zij een overzicht van de typen coachtrajecten die er zijn. De persoonlijke verhalen van de e-coaches in Op afstand de beste coach geven een beeld van online coachen in de praktijk.
Keuzes maken bij het ontwerp van een online coachtraject
Het ontwerpen van een succesvol onlinecoachtraject is wat wij noemen een ‘fuzzy’ proces. Er zijn veel factoren van invloed en het vraagt weldoordachte keuzes. Welke onlinemedia zet je in, hoelang duurt een onlinetraject en hoe vaak heb je contact met elkaar, zijn vragen die spelen. Sprekende voorbeelden van ervaren e-coaches laten zien welke keuzes zij maken en wat het effect is. Samen met de praktische wijsheid krijg je een helder beeld welke professionele keuzes je kunt maken bij het ontwerp van je coachtraject.
Blended coachen of puur online
In figuur 5.1 hebben we de verschillende typen coachtrajecten in een kwadrant geplaatst. We lazen in de verhalen hierboven dat Renske, Jaap en Cornelie kozen voor videocoaching – zuiver e-coachen dus. Rolienke koos ervoor om het hele traject via geschreven coaching te laten verlopen. Josien koos voor een combinatie van dialogen via videobellen en geschreven coaching; ook hier is sprake van een zuiver e-coachtraject. Als zij kiest voor face-to-facegesprekken in combinatie met geschreven dialogen en interventies, dan valt het onder de noemer ‘blended coaching’.
Typen Coachtrajecten
- Zuivere e-coaching kan een mix zijn van digitale media of Ă©Ă©n specifiek medium waar je zowel dialoog als interventies in vormgeeft.
- Hybride coaching met de dialoog digitaal en met face-to-face-interventies zien wij bijvoorbeeld bij natuurcoaching, leefstijlbegeleiding of als een collectieve training wordt gecombineerd met persoonlijke digitale coachdialogen.
- We spreken over blended coachen als alle media door elkaar worden gebruikt voor zowel dialoog als interventies.
Blended coachen klinkt ideaal, maar blijkt in de praktijk zo makkelijk nog niet. De ervaring laat zien dat het een hele kunst is als je als coach regelmatig moet schakelen. Het kan onrust brengen in het traject. Als je kiest voor blended, wees dan vooraf helder waarvoor je welk medium wilt gaan gebruiken. Bijvoorbeeld video voor de dialoog, chat voor support onderweg, mail voor interventies en telefoon voor korte reflecties.
Gebruik op gepaste wijze je professionele wijsheid om je coachee de weg te wijzen naar het meest geschikte medium voor de begeleiding. Geef aan wat de kracht van de verschillende media is. Vraag je de coachee zelf wat hij wil, dan is de kans groot dat hij kiest voor wat hij al kent. Het is de expertise van de coach om de coachee over de drempel te helpen naar een andere vorm van begeleiding.
Heel dichtbij
Wat ik zo mooi vind aan geschreven coaching is dat het schrijven van de cliënt zelf al een interventie op zich is. Door te schrijven krijgen ze inzicht in zichzelf, hun gedachten en emoties. Het is helpend om dingen van je af te schrijven en doordat je als coach mee mag lezen, ga je het proces echt samen door. Het verbaast me elke keer weer dat je heel dicht bij je cliënt staat doordat je frequent contact hebt. Daardoor bouw je vrij snel samen wat op en leer je de cliënt goed kennen.
Een cliĂ«nt vertelde me: ‘Ik vond het makkelijker om naar jou te schrijven dan dat ik het live aan jou had moeten vertellen. Ik deel op deze manier veel meer met jou dan ik gewend ben.’ Ze gaf me hierdoor een mooi inkijkje in hoe haar hoofd werkte en ik kon haar helpen om stappen te zetten. Het voelt echt alsof je heel dicht bij de cliĂ«nt staat in het dagelijks leven. Soms alleen al door even kort iets te delen zoals een foto of gedicht, help je de cliĂ«nt weer op weg. Naast het schrijven zet ik ook andere interventies in die passen bij mijn achtergrond als psychologe en je ziet dat dit elkaar versterkt.
Doordat coachees Ă©Ă©n keer in de twee dagen schrijven, blijven ze bezig met hun proces en zie je ze al schrijvend reflecteren en tot inzichten komen. Ik zit vaak juichend achter de computer, omdat ze weer een stapje verder zijn. Ik geloofde al heel erg in de kracht van schrijven, maar door het online coachen zie ik het in de pr aktijk terug. Fantastisch!
Rolienke van der Velde, Zichtbaar Waardevol
Dit fragment is afkomstig uit : Op afstand de beste coach – Vergroot je impact met digitaal begeleiden door Eskil Elfferich en Marjanne Peters-Burgers