Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook op werk is het mogelijk dat je een ongeluk krijgt. Per jaar worden er gemiddeld 220.000 bedrijfsongevallen gemeld. In de meeste gevallen gaat het om een ongeval waarbij het herstel maar kort duurt. Het is echter ook mogelijk dat het herstel langer duurt of zelfs blijvend is. Het is dus belangrijk om te weten wat je moet doen in het geval van een ongeluk op je werk. Bij bedrijfsongevallen is je werknemer bijna altijd aansprakelijk voor het ongeluk. Maar hoe krijg je de schadevergoeding? En wanneer is je werknemer niet aansprakelijk? Lees snel verder om het te weten te komen!
Wanneer is er sprake van een bedrijfsongeval?
Er is geen duidelijke definitie van bedrijfsongeval letselschade. Elk ongeval dat op je werk plaatsvindt, telt als een bedrijfsongeval en als je daarbij letselschade oploopt, dan heb je waarschijnlijk recht op vergoeding. Het gaat om een gebeurtenis die tijdens je werk plaatsvindt of tijdens werktijden dat leidt tot schade aan je gezondheid. Mocht het ongeval plaatsvinden op een andere werklocatie, maar wel tijdens werktijden, dan is er dus nog steeds sprake van een bedrijfsongeval. Daarnaast kan je ook spreken van een bedrijfsongeval als je in de auto van de zaak letselschade oploopt of als je letselschade oploopt als gevolg van woon-werkverkeer. Om zeker te weten dat het gaat om een bedrijfsongeval kun je altijd contact opnemen met een advocaat.
Hulp bij letselschade
In het geval van een bedrijfsongeval, kun je letselschade hulp krijgen. Je kunt een letselschade advocaat inhuren om je te helpen met de schaderegeling. Een letselschade advocaat zal eerst gaan kijken naar wie aansprakelijk is voor het ongeval. In de meeste gevallen is de werknemer aansprakelijk. Als een werknemer echter kan aantonen dat hij of zij er alles aan heeft gedaan om het ongeluk te voorkomen, dan is het mogelijk dat de werknemer niet aansprakelijk is. De werknemer moet dan alle benodigde maatregelen hebben genomen en toezicht gehouden. Is de werknemer wel aansprakelijk? Dan kan de advocaat de werknemer aansprakelijk stellen. De advocaat zal verder onderzoeken hoe hoog de vergoeding moet zijn en de schaderegeling verder regelen.
Materiële en immateriële schade
Om vast te stellen hoe hoog de schadevergoeding moet zijn, onderzoekt de advocaat de schade die je bent opgelopen. Er wordt hiervoor een onderscheid gemaakt tussen materiële en immateriële schade. Materiële schade betekent de schade die direct in geld is uit te drukken. Het gaat dan om schade aan eigendommen, maar ook schade aan inkomsten die je misloopt. Het is natuurlijk mogelijk dat door het letsel niet kan werken. De immateriële schade is schade die je niet direct in geld kan uitdrukken. Het gaat om onder andere emotionele schade, maar ook om pijn en stress. De immateriële schadevergoeding wordt ook wel smartengeld genoemd. Een letselschade advocaat berekent de hoogte dat de schadevergoeding moet zijn en stelt de werknemer daarvoor aansprakelijk.