Zakelijke auto’s zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige zijn speciaal gemaakt om goederen te vervoeren, andere zijn met name geschikt voor woon-werkverkeer. Ben jij ook van plan om een auto voor de zaak te gebruiken? In deze blog delen we een aantal tips voor het uitkiezen en financieren van een zakelijke auto.
1. Bepaal een type en model
Een compacte Toyota Aygo voor woon-werkverkeer of toch een Ford Focus met ruimte voor het hele gezin? Je behoeften bepalen voor een groot deel welke auto het meest geschikt is. Bedenk daarom eerst waarvoor je de auto precies wilt gebruiken en welke zakelijke autoverzekering hierbij past. Zo is een kleine elektrische auto geschikt voor korte ritten in de stad en een luxe, ruime auto prettig voor langere afstanden. Ook de zuinigheid van de auto speelt een belangrijke rol bij dit vraagstuk.
2. Kies voor nieuw of tweedehands
Ook het beschikbare budget is van groot belang bij het uitkiezen van een zakelijke auto. Vaak heb je wel een bepaald getal in je hoofd waar je graag onder zou willen blijven. Vergeet echter niet om hier eerst kosten voor onder meer wassen, parkeren, brandstof, autoverzekering zakelijk, bijtelling en afschrijving vanaf te trekken. Zo weet je precies hoeveel geld je zakelijke auto je onderaan de streep gaat kosten. Breng daarnaast de voor- en nadelen van zowel een nieuwe als tweedehands auto in kaart om een goede afweging te kunnen maken.
3. Neem financieringsopties onder de loep
Zakelijke auto’s kunnen op allerlei manieren gefinancierd worden. Zo kun je een zakelijke auto kopen, maar ook leasen. Beide opties kennen zo hun voordelen. Het is zowel van jou als van je bedrijf afhankelijk welke optie het meest geschikt is.
- Bij het kopen van een auto op naam van de zaak zijn in principe alle kosten voor de onderneming. Dit klinkt aantrekkelijk, al moet er wel rekening gehouden worden met eventuele bijtelling. Ook beperkt het de mogelijkheden om te investeren in andere middelen.
- Het leasen van een zakelijke auto kan eveneens interessant zijn, onder andere vanwege de relatief lage kosten per maand. De kosten voor onderhoud en verzekeringen zijn hier vaak bij inbegrepen. Zowel de leasekosten als btw zijn fiscaal aftrekbaar, al moet je ook hier rekening houden met eventuele bijtelling.
Ook private lease is het overwegen waard. Bij deze financieringsvorm betaal je geen bijtelling en ontvang je een kilometervergoeding. Daar staat dan wel weer tegenover dat de kosten niet fiscaal aftrekbaar zijn en dat je een BKR-registratie op je naam krijgt. Vind je het lastig om te bepalen welke financieringsvorm onderaan de streep het meest oplevert? Neem contact op met je accountant of financieel adviseur: vaak hebben zij hier wel goed zicht op.