Veiligheid op het werk is van groot belang, zeker in de bouw. Een ongeluk op de bouwplaats kan snel gebeuren en kan grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat jij als werkgever alles in het werk stelt om een veilige werkomgeving te creëren voor jouw werknemers. Je wilt tenslotte dat iedereen op een goede manier kan werken en zich voor de volle 100 procent kan inzetten. In dit artikel lees je hoe je het allemaal aan kunt pakken.
Veiligheidsplan
Allereerst is het belangrijk dat je een veiligheidsplan opstelt. Dit plan beschrijft hoe je de werkomgeving zo veilig mogelijk kunt maken. In het veiligheidsplan staan maatregelen die je kunt nemen om ongelukken te voorkomen en om de gevolgen ervan te beperken. Regelmatig overleg met het personeel over de veiligheid is ook belangrijk. Tijdens het overleg kunnen werknemers vragen stellen over de veiligheid op de bouwplaats en kunnen ze ook suggesties doen over hoe de veiligheid kan worden verbeterd.
Veiligheidskleding en -uitrusting
Werknemers moeten bijvoorbeeld een veiligheidshelm dragen, een veiligheidshesje en goede schoenen. Daarnaast zijn oordoppen en veiligheidsbrillen altijd heel erg aan te raden. Zorg ook zeker dat alles regelmatig wordt gecheckt op slijtage en vervang indien nodig. Een werknemer kan overigens ook een mondkapje dragen als er wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen. Je kunt voor deze veiligheidsspullen prima terecht op www.bowork.nl. Daarnaast is het natuurlijk heel erg belangrijk dat men goed wordt opgeleid en geïnformeerd met betrekking tot de apparatuur en machines waarmee wordt gewerkt.
Veiligheidsmaatregelen
Verder is het belangrijk dat je de werknemers goed informeert over de veiligheidsmaatregelen die je hebt genomen. Zorg ervoor dat iedereen weet wat hij of zij moet doen om veilig te werken. Het is ook belangrijk dat de werknemers weten wat ze moeten doen als er toch een ongeluk gebeurt. Kaart dit onderwerp dan ook zeker minimaal een aantal keer per jaar aan tijdens een werkoverleg.
Veiligheidsinspecties
Om de veiligheid op het werk te vergroten, is het belangrijk dat er regelmatig veiligheidsinspecties worden uitgevoerd. Tijdens deze inspecties wordt gekeken of de veiligheidsmaatregelen goed worden nageleefd. Als er problemen worden gevonden, moeten deze snel worden opgelost. Er zijn hiervoor deskundigen die deze speciale veiligheidsinspecties kunnen uitvoeren. Deze inspecties kunnen worden uitgevoerd op vooraf overeengekomen tijdstippen, maar ook met bepaalde frequentie en intensiteit onaangekondigd plaatsvinden.
Vertrouwenspersoon
Het is belangrijk om een vertrouwenspersoon aan te stellen die kan helpen als er bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag wordt ervaren of gemeld. Dit kan bijvoorbeeld seksuele intimidatie, agressie of bedreiging zijn. Deze vertrouwenspersoon kan de werknemers helpen en ondersteunen bij het oplossen van de problemen.
BHV
Het is ook belangrijk om een goede bedrijfshulpverlening (BHV) op de bouwplaats te hebben. De BHV’ers moeten snel kunnen handelen als er toch een ongeluk gebeurt. Zij moeten eerste hulp kunnen verlenen en ervoor zorgen dat de werknemers naar een veilige plek worden gebracht. Zorg er ook voor dat er regelmatig een herhalingscursus wordt gegeven aan deze mensen, zodat het niet allemaal weg kan zakken. Je hebt aan 1 BHV’er niet genoeg, dus denk goed na wie er veel op de ‘werkvloer’ aanwezig is en bied deze mensen een dergelijke cursus aan.
Ongevallenverzekering
Tot slot is het belangrijk dat je een ongevallenverzekering hebt. Dit is een verzekering die uitkeert als er toch een ongeluk gebeurt. Deze verzekering kan de werknemers helpen als ze gewond raken of als ze arbeidsongeschikt worden. Het is belangrijk dat deze verzekering goed wordt geregeld, zodat de werknemers weten waar ze aan toe zijn.
Als je deze tips opvolgt, creëer je een veilige werkomgeving voor jouw werknemers in de bouw. Je moet er wel altijd rekening mee houden dat er onverwachte dingen kunnen gebeuren. Zorg er dan ook voor dat je altijd een plan B hebt, zodat je weet hoe je hiermee om moet gaan. Veiligheid is namelijk altijd belangrijk!