Werkgevers kunnen het moeilijk hebben met het aannemen van nieuw personeel, wat het geval is vanwege de grote krapte op de arbeidsmarkt. Het UWV heeft met behulp van een grootschalig enquêteonderzoek de problemen van werkgevers in kaart gebracht op het gebied van het werven van personeel. Dit onderzoek heeft aangetoond dat werkgevers bezig zijn met het verrichten van diverse inspanning zodat ze de moeilijk vervulbare vacatures alsnog kunnen vullen. Het onderzoek van het UWV heeft daarnaast ook inzicht gegeven in de toekomstverwachtingen van werkgevers op het gebied van het personeelstekort en hoe ze het personeel gaan werven en behouden.
Veel moeilijk vervulbare vacatures
In de afgelopen 12 maanden was gemiddeld maar liefst 55 procent van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar volgens werkgevers. 61 procent van de werkgevers verwacht bovendien nog meer wervingsproblemen in de komende 12 maanden. Het vaakst moeilijk vervulbaar zijn de vacatures in de bouwnijverheid. Een cv maken om in deze sector aan het werk te gaan, kan daarom slim zijn aangezien hier een groot personeelstekort is.
Oorzaken van de wervingsproblemen
Het moeilijk kunnen vervullen van vacatures heeft volgens de werkgevers met name als oorzaak dat sollicitanten uitblijven, zo blijkt uit het onderzoek van het UWV. Daarnaast speelt ook het ontbreken van de goede vaardigheden bij de sollicitanten op dit gebied een belangrijke rol, net als de specialistische aard van de baan. Werkgevers in de horeca geven juist aan dat de pandemie ervoor heeft gezorgd dat werknemers zijn gaan werken in een andere sector.
Uitstroom onder personeel
Op de arbeidsmarkt is er sprake van een grote krapte, wat kan leiden tot meer uitstroom van personeelsleden. Werknemers hebben immers meer mogelijkheden om over te stappen naar een andere werkgever. Daarom ziet een derde van de werkgevers volgens het onderzoek van het UWV de uitstroom van werknemers als een probleem. 30 procent van de werkgevers denken daarnaast dat het komende jaar het behoud van personeel lastiger wordt.
Wervingsmethoden worden aangepast
Meer dan driekwart van de werkgevers ging op een andere manier werven om de moeilijk vervulbare vacatures te vullen, terwijl ze soms ook de vacature langer open lieten staan. Daarnaast schakelde de helft nog een uitzendbureau in, al werd in sommige gevallen ook gekozen voor een headhunter of wervings- en selectiebureau. Bovendien paste een minderheid diverse maatregelen toe voor het vervullen van vacatures of om het werk gedaan te krijgen. 45 procent van de werkgevers koos er bijvoorbeeld voor om kandidaten in te huren die niet voldoen aan alle functie-eisen, vervolgens werden deze personeelsleden zelf opgeleid door de werkgever. Ook 40 procent van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures kozen ervoor om het werk te verdelen onder het huidige personeel.
Enquêteonderzoek onder meer dan 3 duizend werkgevers
In totaal werkten 3061 werkgevers mee aan het enquêteonderzoek van het UWV en ze waren afkomstig uit zo goed als alle bedrijfssectoren. Het onderzoek werd uitgevoerd in 2021, om precies te zijn van september tot half november. De belangrijkste resultaten zijn samengevat in dit artikel.