Uw medewerker is betrokken bij een verkeersongeval en heeft hieraan letsel overgehouden. Uiterst vervelend voor uw medewerker, zeker als deze ernstig letsel aan het ongeval heeft overgehouden. Een ongeval en zeker met letsel tot gevolg is altijd persoonlijk leed. Voor het letselschadeslachtoffer zelf en voor zijn of haar omgeving. Maar ook voor de werkgever heeft een ongeval van een medewerker gevolgen. U bent als manager een waardevol personeelslid kwijt, voor korte of zelfs voor lange tijd.
Wat moet u allemaal doen bij een medewerker die het slachtoffer is van een ongeval en hierdoor arbeidsongeschikt is en kan een letselschade advocaat Utrecht iets voor u als vertegenwoordiger van de werkgever betekenen of alleen voor het slachtoffer van het ongeval? U leest het hier!
De verplichtingen bij een arbeidsongeschikte werknemer
Waarschijnlijk intrappen van een open deur, maar een zieke werknemer moet u als werkgever doorbetalen. En dit kan een flinke kostenpost zijn! Op grond van de wet moet u het eerste jaar 100% van het salaris doorbetalen en het tweede jaar 70%. Maar van deze wettelijke regeling kan bij CAO afgeweken worden, maar niet ten nadele van de werknemer. Met andere woorden, u betaalt over de eerste 2 jaar gemiddeld 85% van het salaris aan uw arbeidsongeschikte medewerker door.
Ten eerste is er dus een loondoorbetalingsverplichting waar u als manager rekening mee moet houden. Maar er zijn meer verplichtingen! Deze zijn er op grond van de Wet Verbetering Poortwachter 2.
Ziet het er niet naar uit dat uw medewerker op korte termijn hersteld is van een verkeersongeval, dan verlangt de Wet Verbetering Poortwachter dat u als werkgever en de werknemer zich samen met een arbodienst of bedrijfsarts inspannen om de getroffen werknemer zo snel mogelijk te re-integreren. In de eerste plaats in het eigen werk. Is dit door het blijvend letsel niet meer mogelijk, dan dient eerst gekeken te worden of er binnen de organisatie ander werk voorhanden is. Blijkt re-integratie binnen de onderneming helemaal niet meer mogelijk? Dan moet er gekeken worden naar werk buiten de organisatie, dit wordt Spoor 2 genoemd.
Van u als manager wordt veel verwacht bij arbeidsongeschiktheid van een medewerker. U begeleidt het gehele traject. Er is overleg met de bedrijfsarts en u praat geregeld met de aangedane medewerker. Er dienen periodiek formulieren ingevuld te worden en de diverse stappen dienen tijdig genomen te worden. De formulieren moeten tijdig bij het UWV ingediend worden.
Wat kan een letselschade advocaat voor mij doen?
De werkgever moet het salaris van de gewonde medewerker 2 jaar lang (gedeeltelijk) doorbetalen en daarnaast worden er veel re-integratiekosten gemaakt. Bijvoorbeeld voor de bedrijfsarts of een re-integratiebureau. Gelukkig kunt u soms het betaalde salaris en de re-integratiekosten terugvorderen. Dit is mogelijk als uw medewerker door toedoen van een ander aangereden is. U kunt dan vorderen:
- Het netto doorbetaalde loon
- Alle re-integratiekosten
U hoeft dit allemaal niet zelf te doen, maar kunt hiervoor een letselschade advocaat Den Haag of elders inschakelen, net waar de werkgever gevestigd is.
Conclusie
Een medewerker die gewond is geraakt bij een verkeersongeval kost een werkgever veel geld. U kunt een deel van deze kosten echter terugvorderen, dit wordt regres genoemd.