Alle incassobureaus zijn anders, wat er dan ook voor zorgt dat ze stuk voor stuk op een andere manier werken. Desondanks zijn er wel een paar punten waar je op moet letten bij het kiezen van een incassobureau. Hierover lees je meer in dit artikel!
No cure, no pay
Als je kijkt naar de tarieven dan zul je zien dat er meerdere soorten incassobureaus zijn. Een veelvoorkomende variant is hierbij no cure, no pay. Het zal je dan geen geld kosten als het incassobureau het niet voor elkaar krijgt om je vordering geheel geïncasseerd te krijgen. Dit klinkt natuurlijk aantrekkelijk aangezien het je niets kost als het incassobureau het niet lukt. Als het ze desondanks wel lukt dan brengen ze maar liefst 10 tot 15 procent van de som in rekening. Hierdoor is het direct al wat minder aantrekkelijk, maar no cure, no pay heeft helaas nog een paar nadelen:
- 10 tot 15 procent kan al snel behoorlijk oplopen, de fee is dan dus relatief hoog.
- De fee wordt bovendien over de volledige hoofdsom in rekening gebracht als het incassobureau maar gedeeltelijk de vordering geïncasseerd krijgt.
- Lastige dossiers zullen door incassobureaus vaak als oninbaar beschouwd worden waardoor ze niet voor je aan de slag gaan.
Rechtsvorm
In Nederland kunnen bedrijven diverse rechtsvormen hebben. In de incassobranche komen met name de BV en eenmanszaak veel voor. Een eenmanszaak kan in tegenstelling tot de gedachte van veel mensen alsnog wel personeel in dienst hebben, net zoals bij een BV het geval is. Het is desondanks beter om bij een incassobureau te kiezen voor een BV ov NV, wat te maken heeft met de nadelen van een eenmanszaak als rechtsvorm. In deze branche betekent het namelijk dat bij een eenmanszaak de debiteuren ook mogen betalen op de persoonlijke rekening van de eigenaar, vooral als een Stichting Derdengelden ontbreekt. Dit houdt in dat wanneer de ondernemer schulden maakt vanuit zijn/haar eenmanszaak en er dan beslag gelegd wordt op de rekening, ook je geld hieronder kunnen vallen. Dit heb je uiteraard liever niet en daardoor is het beter om te kiezen voor een incassobureau dat functioneert als BV of NV.
Derdengelden
Een incassobureau kan officieel geen derdengelden rekening open, dit is namelijk voorbehouden aan onder meer notarissen en advocaten. Desondanks is het wenselijk dat een incassobureau geld dat geïncasseerd wordt voor een opdrachtgever ontvangt op een aparte rekening. Hiervoor wordt vaak de constructie genaamd stichting ontvangsten derdengelden gebruikt. Dit is een aparte entiteit die dus economisch geen onderdeel is van het bureau, wat inhoudt dat het vermogen van de stichting ontvangsten derdengelden niet aangeschreven kan worden als het incassobureau schuldeisers heeft. Het fungeert daarom eigenlijk als een zelfstandig administratiekantoor en heeft als taak om de ontvangen gelden te verwerken en door te storten naar de echte eigenaar. Het is verstandig om te kiezen voor een incassobureau dat gebruik maakt van zo’n stichting, je kunt dit nagaan in de Kamer van Koophandel. Eventueel kun je het bureau hier ook naar vragen voor de zekerheid.