Iedereen kan problemen oplossen met behulp van tekeningen
Wie in korte tijd letterlijk wil ‘zien’ hoe Dan Roams manier van problemen oplossen met behulp van tekeningen eruitziet heeft met ‘Het uitgevouwen servet’ een prima werkboek in handen. Je gaat letterlijk met pen en papier aan de slag en leert in vier dagen hoe je problemen kunt oplossen met behulp van het maken van tekeningen.
‘Het uitgevouwen servet’ is het werkboek dat hoort bij Dan Roams standaardwerk ‘Op de achterkant van een servet’. Zelf heb ik dat boek met veel plezier gelezen en daardoor ben ik tijdens mijn trainingen steeds meer gebruik gaan maken van tekeningen. Maar ik wilde me graag verder verdiepen in Roams methode en daarom kon ik ‘Het uitgevouwen servet’ niet laten liggen.
Toegankelijk geschreven
Je hoeft ‘Op de achterkant van het servet’ niet gelezen te hebben om met ‘Het uitgevouwen servet’ uit de voeten te kunnen. Het boek is zeer toegankelijk geschreven. Het boek is opgezet als een vierdaagse cursus en op Roams eigen site is te lezen dat hij dit boek ook in zijn eigen cursussen gebruikt.
Op dag één begin je met het tekenen van verschillende basisvormen en natuurlijk je eigen ‘stickman’. Zo kom je er lekker in. In het boek komt ook steeds het servet terug als basisvorm waarop je verschillende tekeningen kunt maken. Zo kom je gaandeweg ook achter de ontstaansgeschiedenis van Roams verhaal, dat letterlijk op de achterkant van een servetje is ontstaan. Ook introduceert Roam hier zijn rode draad, een Zwitsers zakmes, waarbij elk lemmet staat voor een stukje theorie. Dit beeld komt steeds verder ingevuld terug.
Grote problemen verdelen in kleine stukjes
Daarna ga je op dag twee verder met leren hoe we de wereld om ons heen bekijken. Grote problemen kun je het best verdelen in kleine stukken. Iets wat natuurlijk al langer bekend is maar als je dit letterlijk gaat tekenen wordt het ook zichtbaar.
SKVIV-model
Vervolgens leert Roam ons op dag drie hoe we ons voorstellingsvermogen kunnen aanspreken. Hiervoor gebruikt Roam het SQVIV model. In het Nederlands vertaald als SKVIV:
- S staat voor: Simpel
- K staat voor: Kwaliteit
- V staat voor: Visie
- I staat voor: Individuele attributen
- V staat voor: Verandering
SKVIV is Roams belangrijkste model, vijf vragen, die richting geven aan de wijze waarop een bedrijfsvraagstuk kan worden gevisualiseerd. Dit model kunt je in elke situatie gebruiken. In ‘Op de achterkant van een servet’ wordt SKVIV verbonden aan het beeld ‘inktvis’. Tot mijn verbazing gebruikt Roam in ‘Het uitgevouwen servet’ het beeld ‘het openen van een fles’. Nu ervaar ik opnieuw hoe sterk beelden kunnen zijn want voor mij blijft SKVIV onlosmakelijk verbonden aan de inktvis.
Praktijkvoorbeeld
Ten slotte komt op dag vier alles samen en leer je hoe je kunt vertellen over de plaatjes die je tekent. Daarnaast laat Roam hier met een uitgewerkt praktijkvoorbeeld zien hoe het oplossen van problemen met plaatjes er in de praktijk uit kan zien.
Roam toont aan dat iedereen problemen kan oplossen met behulp van tekeningen. En dat dat tekenen van plaatjes te leren is. Het boek staat vol goede oefeningen die je helpen de stof eigen te maken. ‘Het uitgevouwen servet’ is ‘Op de achterkant van een servet’, maar dan meer in werkvorm geschreven/getekend. Als je letterlijk aan de slag wilt gaan en kilometers wilt maken dan is ‘Het uitgevouwen servet’ de juiste keus.
Recensent: Brigitte Koehler op Managementboek.nl.