Ruim de helft (52%) van de Nederlandse werknemers en vier op de tien (41%) Nederlandse werkgevers staan positief tegenover onbeperkte vakantiedagen. Ook zijn Nederlandse werkgevers flexibel met het inplannen van vakantiedagen, gezien een derde (33%) van de werknemers op de dag zelf nog vakantie kan aanvragen. Dit blijkt uit een onderzoek van Europese HR-dienstverlener SD Worx onder 4.833 werkgevers en 16.011 werknemers in zestien Europese landen, waaronder Nederland.
Last-minute vakantie aanvragen
Werknemers hechten veel waarde aan een gezonde werk-privé balans en het flexibel plannen van vakantiedagen. Ze verwachten daarom een hoge mate van flexibiliteit van hun werkgever, die ze doorgaans ook krijgen. Zo kan 33 procent van de werknemers nog vakantie op de dag zelf aanvragen. Bijna de helft (46%) van de Nederlanders kan een week, of korter van tevoren, vakantie aanvragen en voor ruim een kwart geldt dat ze dit minimaal een maand van tevoren moeten doen. In Denemarken (54%), het Verenigd Koninkrijk (38%) en Finland (37%) zijn werkgevers het meest flexibel met het aanvragen van vakanties op de dag zelf.
Het digitaliseren van vakantieaanvragen
Uit het onderzoek blijkt ook dat zowel grote als kleine bedrijven in Europa veel inzetten op digitalisatie om sneller en gemakkelijker vakantie aan te vragen en te beheren. Nederland is hier met 91 procent zelfs koploper. Noorwegen (88%) volgt op plek twee en Zweden (87%) staat derde. Niet alle landen zijn echter even ver met deze digitalisering. Met name Kroatië (64%) en Spanje (67%) lopen hier achter op de andere bevraagde landen. 40 procent van de Europese werkgevers biedt enkel faciliteiten aan via de desktop of laptop, terwijl 18 procent dit exclusief via een smartphone of tablet doet. Nog eens 21 procent regelt en monitort de vakantiedagen zowel via desktop, laptop, smartphone of tablet.
Onbeperkte vakantiedagen
Ook al is de vraag naar een flexibele vakantieregeling groot, toch verschillen de meningen nog over onbeperkte vakantiedagen. Een meerderheid van de Nederlandse werknemers (52%) staat hier positief tegenover. Zo’n 11 procent is helemaal niet geïnteresseerd in een ongelimiteerd aantal vakantiedagen en 37 procent staat hier neutraal tegenover. Op Europees niveau staan werknemers uit Kroatië (66%), Polen (60%) en Spanje (56%) vooral positief tegenover deze regeling. Werknemers in het Verenigd Koninkrijk (51%), Denemarken (49%) en Zweden (46%) zijn er het meest onverschillig over.
Het valt op dat de Nederlandse werkgevers vergeleken met andere Europese landen positief tegenover onbeperkte vakantiedagen staan. Ruim vier op de tien Nederlandse werkgevers (41%) geeft aan hier positief in te staan en 32 procent is neutraal. Ruim een kwart van de werkgevers (27%) vindt dit geen goed idee.
Als Nederlandse werknemers de mogelijkheid werd geboden om een onbeperkt aantal vakantiedagen op te nemen, zou 15 procent van de werknemers veel meer vakantie opnemen dan nu. 34 procent zou slechts een beetje meer vakantie opnemen. Ruim een op de vier werknemers (42%) zou evenveel vakantiedagen opnemen en 10 procent geeft zelfs aan minder verlof te willen opnemen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlandse werkgevers flexibel zijn met het meenemen of uitbetalen van vakantiedagen. 61 procent van de werkgevers geeft aan dat werknemers overgebleven vakantiedagen kunnen meenemen naar het volgende jaar en 30 procent geeft aan de overgebleven dagen uit te betalen. Bij negen procent van de ondervraagde bedrijven vervallen de dagen als ze niet worden opgenomen.
“Vakanties zijn erg belangrijk om weer op te laden en het is goed om te zien dat Nederlandse werkgevers flexibel zijn als het aankomt op het inzetten, meenemen of laten uitbetalen van deze dagen”, concludeert Bruce Fecheyr-Lippens, Chief People Officer bij SD Worx. “De invoering van een onbeperkt aantal vakantiedagen heeft voor- en nadelen. Je legt hiermee meer verantwoordelijkheid bij de werknemer, wat ervoor kan zorgen dat die het juist lastig vindt om dagen in te plannen. Sommige medewerkers nemen makkelijker extra dagen op en anderen voelen zich bezwaard. Dat kan ook zorgen voor onrust op de werkvloer. Als werkgevers dit in willen voeren, dan moet dit vooraf zorgvuldig worden getoetst bij de medewerkers om ervoor te zorgen dat het in goede banen wordt geleid.”
Bron: SD Worx