Weet je nog toen je geld meer waard werd op het moment dat je het naar de bank bracht? Enkele decennia geleden kreeg je nog gewoon rente, maar de tijd dat de bank je een gift geeft voor je tijdelijke stalling, is al een tijdje voorbij. Daardoor zoekt men steeds vaker naar alternatieve methoden om geld meer waard te laten worden. Je kunt bijvoorbeeld investeren in crypto bij Anycoindirect, maar ook beleggen is één van de alternatieve methodes die men inzet om het kapitaal te vergroten. Aangezien beleggen niet geheel zonder risico’s gepaard gaat en we je graag willen behoeden voor de keerzijdes van dit vak, hebben we een artikel gewijd aan de do’s en don’ts.
Do: periodiek beleggen
De beursmarkt kan behoorlijk onvoorspelbaar zijn. Niemand weet precies wat er zich exact afspeelt op de markt waar vraag en aanbod de voornaamste factoren zijn. Periodiek beleggen is daarom het devies. Bij tijd en wijlen je geld inleggen zorgt ervoor dat je instapt op goede én slechte momenten, waardoor je je kansen spreidt. Stel vooraf een doel voor jezelf, zodat je een stip op de horizon hebt waar je naartoe kunt werken. Vertel jezelf dat je hier niet van afwijkt, want alleen zo word je een goede belegger.
Don’t: met geleend geld beleggen
Dit lijkt wellicht een logisch punt, maar vergis je niet. Je zal namelijk niet de eerste persoon zijn die de beurs opgaat met geld dat officieel niet van jezelf is. Gebruik dan ook alleen dat deel van je eigen vermogen wat je eventueel missen kunt en blijf van de portemonnee af. Dit kan alleen maar gezeur opleveren.
Do: besteed het uit
Beleggen is een vak apart en kan -met name als je nieuw bent- een tijdrovende klus zijn. Je kunt er dan ook voor kiezen om het uit te besteden aan een professional die er kijk op heeft. Jij kunt je zo blijven focussen op de reguliere werkzaamheden. Je staat weliswaar een klein deel af, maar daar staat ook een boel tegenover, zoals gemak en comfort.
Don’t: producten kiezen die je niet kent
Een ander iets waar je voor moet waken, is het kiezen van producten die je niet kent. Dit vormt een bedreiging, doordat je geen idee hebt waar je je kapitaal aan besteedt. Want zeg nou zelf: je geeft je geld in de supermarkt toch ook niet uit aan voedsel waar je nog nooit eerder van gehoord hebt? Kies daarom alleen de markt uit die bij je past.