De laatste jaren is het steeds duidelijker geworden: de tijd om te praten over duurzaamheid is voorbij. Het wordt urgenter om woorden om te zetten in daden, willen we dat de aarde zo lang mogelijk meegaat. Duurzaamheid is overigens een breed begrip. Als het gaat om de praktische toepassing kunnen er verschillende aspecten benadrukt worden. Hierbij draait het vooral om het hergebruik van materialen. Producten, grondstoffen en onderdelen behouden hierdoor hun waarde. Tegen de medewerkers zeggen dat ze afval gescheiden moeten weggooien zodat het gerecycled kan worden? Dat is niet voldoende. Hieronder lees je hoe jullie als MT op diverse organisatieniveaus het goede voorbeeld kunnen geven als het gaat om circulariteit.
Een circulair businessmodel ontwikkelen
Bij een businessmodel werd in het verleden vooral naar financiële kosten en opbrengsten gekeken. Hoewel dat uiteraard nodig is om een organisatie financieel gezond te houden, draait het vandaag de dag echter veel meer om waarde creatie. Hierbij kijken managers niet alleen naar het financiële plaatje. Ze moeten ook gaan nadenken over de impact die hun beslissingen hebben en de impact die ze creëren. Een circulair businessmodel vraagt om een hele andere kijk op het organiseren van waarde creatie. Wat voor steentje wil je bijdragen aan een betere wereld als organisatie en hoe kun je dat bereiken?
Circulariteit toepassen in de bedrijfsvoering
Een volgende stap bestaat uit het doorvoeren van het circulaire beleid in de bedrijfsvoering. Hoe wordt circulariteit meegenomen als het gaat om het nemen van kleine of grote beslissingen die bepalen hoe producten of diensten tot stand komen? Een grote beslissing bijvoorbeeld heeft betrekking op circulair bouwen, wanneer een nieuw bedrijfspand gebouwd gaat worden. Maar vergeet daarnaast ook niet alle zaken die aanwezig zijn in een bedrijfspand. Zo kun je kantoren volledig cradle-to-cradle ingericht laten worden, bijvoorbeeld door kantoormeubilair te leasen of te huren. En ook als het intern transport of opslag betreft, is circulariteit steeds belangrijker. Zo kun je als organisatie bijvoorbeeld bij Kruizinga logistieke hulpmiddelen huren, of gebruikte transport- en opslagmiddelen kopen.
Kleine persoonlijke stapjes
Tot slot kan er ook nog gekeken worden naar de toepassing van circulariteit op persoonlijk vlak door MT-leden. Hoewel grote beslissingen veel effect kunnen hebben, zijn het namelijk vooral de kleine persoonlijke stapjes die opvallen bij medewerkers. Verruil daarom als MT de plastic bekers bij vergaderingen door een recyclebare variant, of gebruik gewoon een eigen mok. Neem daarnaast de trap in plaats van de lift en spring daarnaast eens op de fiets of maak gebruik van het ov om naar kantoor te gaan, in plaats van de eigen auto te pakken.
Denken dat het als MT voldoende is om te zeggen dat ‘de organisatie’ circulair moet worden? Walk the talk, en begin zelf door het goede voorbeeld te geven!