De meeste van je financiële doelen hebben waarschijnlijk te maken met geld besparen, geld verdienen of geld uitgeven… maar niet iedereen denkt aan het beschermen van zijn geld. Als je als freelance manager werkt, doe je er goed aan om toch wel degelijk na te denken over hoe je je financiën kunt beschermen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan hier goed bij helpen. Veel mensen denken dat een AOV duur is, maar je hebt zelf best veel invloed op de premie door de keuzes die je kunt maken. Gebruik daarom deze tips als je zo goedkoop mogelijk een AOV wilt afsluiten!
Let op het verzekerde bedrag
Denk er zo over na: je hebt een grotere kans om arbeidsongeschikt te worden dan om voortijdig te overlijden. Een AOV afsluiten als ondernemer kan dus zeker een goed idee zijn. Uiteraard wil je hiervoor niet te veel uitgeven, je moet daarom kijken naar de hoogte van het verzekerde bedrag. Je inkomen als freelance manager heeft hier invloed op. Eventueel kun je het maximale bedrag kiezen, maar meestal is dit niet nodig. Je kunt immers vaak wel met wat minder leven. Of misschien heb je wat spaargeld om de eerste periode zelf te overbruggen of om zelf je uitkering daarmee gedurende een bepaalde periode aan te vullen. Kies je voor een lager verzekerd bedrag zal je premie ook lager zijn. Bereken maar eens de verschillen en kies voor de uitgangspunten die aansluiten bij je persoonlijke situatie.
Kies voor een wat langere wachttijd
Je moet daarnaast goed nadenken over de lengte van je wachttijd. Dit wordt ook wel je eigenrisicoperiode genoemd. Dit is de periode voordat je arbeidsongeschiktheidsuitkering start. Je krijgt tijdens de wachttijd dus nog helemaal geen geld. Dit is een belangrijke factor die veel invloed heeft op de kosten van je AOV. Je moet altijd minstens een maand wachten. Heb je een goede buffer opgebouwd? Kies er dan voor een langere wachttijd. Hiermee kun je de premie een stuk lager maken.
Denk na over de eindleeftijd
Je moet echter niet alleen over de wachttijd nadenken voordat je een AOV afsluit, ook de eindleeftijd mag je helemaal zelf kiezen. Als je deze leeftijd bereikt, stopt je arbeidsongeschiktheidsverzekering. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de eindleeftijd op de leeftijd te zetten dat je AOW krijgt of met pensioen gaat. Het is echter ook mogelijk om de AOV op bijvoorbeeld slechts vijf jaar in te stellen. Door dit te doen, zal je premie een stuk lager uitvallen.
Bekijk de alternatieven
Hoeft je uitkering maar twee jaar te duren? Mogelijk kun je dan gebruik maken van alternatieven als crowdsurance en broodfonds. Je hoeft dan veel minder premie te betalen, al werken ze wel anders dan een normale AOV. Kijk daarom goed naar je eigen situatie, net als je behoeften en wensen. Zo kun je bepalen of je een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig hebt of eventueel ook voor een alternatief kunt kiezen. Als je een lange uitkering wilt en de voorkeur geeft aan zekerheid kun je toch echt beter voor een AOV gaan. Een combinatie is echter ook mogelijk! Denk dan maar eens aan een broodfonds voor de eerste 2 jaar, gecombineerd met een wachttijd van 2 jaar.