Een zakelijke hypotheek is er voor het verbouwen of het kopen van een bedrijfspand. In dit artikel ontdek je hoe een zakelijke hypotheek precies werkt. Vele jonge ondernemers laten de zakelijke hypotheek schieten. Is het echt onmogelijk om als jonge ondernemer aan een gunstige zakelijke hypotheek te komen?
Wat moet je weten?
Een zakelijke hypotheek, wat moet je weten? Een zakelijke hypotheek kan handig zijn wanneer je een project wilt realiseren gerelateerd aan het verkopen of verbouwen van een bedrijfspand. Er zijn dan echter wel een aantal belangrijke dingen om te weten.
Je moet bijvoorbeeld concrete inzichten kunnen geven in de financiële situatie van je bedrijf. Je moet aan kunnen tonen dat je bedrijf goed loopt.
De maximale financiering die je kunt krijgen voor een zakelijke hypotheek is 70%, dat betekent dat je een eigen bijdrage moet leveren van op zijn minst 30%. Ook moet je rekening houden met andere jaarlijkse kostenposten voor het bedrijfspand zoals onderhoudskosten en verzekeringen. Een zakelijke hypotheek kost uiteindelijk meer dan enkel de aflossing en rente.
Ook moet je een hypotheekverstrekker duidelijk kunnen maken wie jij bent als ondernemer. De kennis en ervaring van een ondernemer spelen namelijk ook een rol. Wanneer je namelijk de indruk wekt dat je gebrekkige ondernemers kennis of ervaring hebt dan geeft dat de indruk aan de bank dat je een groter risico vormt, dit resulteert in een hogere risico-rente.
Risico-rente?
Risico-rente, wat is dat precies? Iedere hypotheekverstrekker heeft een vast basisrente tarief voor iedere ondernemer. Hier komt echter bij bijna alle hypotheekverstrekkers nog een risico-rente tarief bovenop. Dit is een subjectief tarief dat verschillende categorieën kent. Deze categorie representeert de risicofactor die de ondernemer vormt op het vlak van het daadwerkelijk kunnen terugbetalen van de lening. Een ondernemer met veel kennis die een langlopend en goedlopend bedrijf heeft zal naar alle waarschijnlijkheid in de laagste categorie terecht komen. Een jonge ondernemer die net gestart is en nog veel schulden heeft zal in de hogere categorieën terecht komen.
Wanneer je ongeveer wilt incalculeren hoe het precies in jouw geval zit, dan kun je kiezen voor een zakelijke hypotheek berekenen naar aanleiding van je plannen. Echter, dit zal niets meer dan een indicatie zijn, precieze tarieven kunnen afwijken op basis van de hypotheekverstrekker en het verloop van de aanvraag.
Onmogelijk als startende ondernemer?
Is het dan onmogelijk om als startende ondernemer een zakelijke hypotheek af te sluiten? Nee, zeker niet. Je moet er echter wel rekening mee houden dat bepaalde kosten zoals de risico-rente hoger zullen uitvallen dan bij een langer lopend bedrijf. Wanneer je een startende ondernemer bent, heb je vaak een achterstand bij een hypotheekverstrekker.
Echter, er zijn dingen die je kunt doen om dit te beperken. De beste manier om dit te doen is: concrete plannen.
Wat en hoe?
Wees concreet met wat je plannen zijn. Waar sta je voor, wat wil je bereiken met het project waarvoor je de hypotheek nodig hebt en vooral hoe ga je dat bereiken? Zelfs als jonge ondernemer, wanneer je een concreet plan voor elkaar hebt met realistische en goede financiële inzichten en vooruitzichten, met relevante persoonlijke informatie en informatie over het bedrijf, dan kun je als jonge ondernemer alsnog een hele goede indruk maken.
Het is bijvoorbeeld heel goed om aan te tonen hoe het realiseren van een bedrijfspand je gaat helpen bij het verhogen van het rendement van het bedrijf, en laat ook vooral zien hoe realistisch deze kansen zijn. Geef concrete cijfers. Het ‘wat’ gedeelte van de vraag is belangrijk, maar het meest vitaal is nog: hoe ga je dat realiseren?
Wanneer je dat op orde hebt, dan heb je ook als jonge ondernemer grote kansen op een realistische en gunstigere uitkomst.