Door de jaren heen kan een onderneming behoorlijk veranderen. Een goed manager ziet de kansen in de markt en pakt die zodra ze zich voordoen. Je moet met de markt meebewegen en soms kan dat ertoe leiden dat je een totaal andere kant opgaat met je bedrijf. Het is juist dan belangrijk om te controleren of die nieuwe richting voldoende is afgedekt met je bestaande verzekeringsportefeuille. Misschien begeef je jezelf op nieuw terrein en is de huidige polis niet langer afdoende om de risico’s van die nieuwe bedrijfsactiviteit mee in te dekken. Sowieso kan het geen kwaad om periodiek de lopende verzekeringen eens goed tegen het licht te houden.
Aansprakelijkheid
Een zeer belangrijke verzekering voor ondernemers is de aansprakelijkheidspolis. Die wordt ook wel aangeduid als de AVB verzekering (Aansprakelijkheidsverzekering Voor Bedrijven) om een onderscheid te kunnen maken tussen de zakelijke variant en de polis voor particulieren. Het nut van zo’n verzekering heeft zich al vele malen bewezen en eigenlijk kun je als ondernemer niet zonder. Je bent weliswaar niet verplicht om deze verzekering af te sluiten, maar het is niet ondenkbaar dat het vanuit de CAO wel verplicht gesteld wordt. Ook kunnen opdrachtgevers het bedingen tijdens hun onderhandelingen. Met de AVB kun je rustig slapen, want je hoeft er niet bezorgd over te zijn dat je financieel geruïneerd wordt doordat iemand een schadeclaim bij je neerlegt wanneer er iets is misgegaan. En dat kan van alles zijn: een werknemer die letsel oploopt tijdens zijn werk, een door jou verkocht product dat niet naar behoren functioneert en schade veroorzaakt, een gehuurde machine die beschadigd raakt doordat er iets bovenop valt, enzovoort. Het zijn stuk voor stuk situaties waarin jouw bedrijf aansprakelijk is voor de geleden schade.
Rechtsbijstand
Soms beland je als ondernemer in een juridisch gevecht met een cliënt, leverancier of bijvoorbeeld met een overheid. Je hebt dan rechtsbijstand nodig van een expert die jou helpt om je gelijk te halen. Echter, dergelijke kosten worden niet vanuit de aansprakelijkheidsverzekering gedekt. Grotere bedrijven hebben vaak eigen juristen in dienst, die het bedrijf permanent bijstaan in juridische kwesties en er bovendien bij voorbaat al voor proberen te zorgen dat alles volledig is dichtgetimmerd, zodat de tegenpartij altijd aan het kortste eind trekt. Ben je als ZZP’er actief, dan ligt het niet voor de hand om een eigen jurist in dienst te hebben. Je loopt echter net zo veel risico als een ander bedrijf om met een juridisch geschil te maken te krijgen. Door een rechtsbijstandverzekering zzp af te sluiten, kun je de hoge kosten voor het inschakelen van een advocaat afdekken. Je zult dan namelijk al snel met honderden of zelfs vele duizenden euro’s aan kosten te maken krijgen, afhankelijk van de tijd die nodig is om de zaak tot een goed einde te brengen. Als je die bedragen steeds uit de bedrijfskas moet halen (mits überhaupt beschikbaar) komt je liquiditeit vrij snel in de knel te zitten.
Beroepsfouten
Ben je als interim manager beschikbaar? Dan speelt er wéér een andere situatie. In dat geval zou je een foute beslissing kunnen nemen, die de cliënt uiteindelijk vermogen kost. Men spreekt dan van een beroepsfout en ook hiertegen kun je jezelf verzekeren. Je handelt naar beste kunnen, maar toch kan er wel eens wat mis gaan. Het zou heel zuur zijn als je daardoor je eigen vermogen, dat je zorgvuldig hebt opgebouwd, ziet verdwijnen door een immense schadeclaim. Sluit je echter een goede beroepsaansprakelijkheidsverzekering af, dan ben je voldoende beschermd tegen dergelijke situaties. De geleden financiële schade (let op: geen materiële schade!) wordt dan voor je vergoed.